Hoe kun je een CO2-meter gebruiken om optijd te ventileren?

Hoe kun je een CO2-meter gebruiken om optijd te ventileren?

Met een CO2-meter kun je de CO2-waarde in PPM (Parts Per Million) aflezen op de meter. Hiermee kan elk moment van de dag gecontroleerd worden of de CO2-waarde goed is in de ruimte waar de monitor staat. Daarbij is het wel belangrijk dat er een kwalitatief goede CO2-meter wordt aangeschaft. Over het aanschaffen van een goede CO2-meter kun je meer lezen in de blog ‘Waar moet je op letten bij het kopen van een CO2-meter?


Als de CO2-concentratie te hoog is in een ruimte, dan is het belangrijk om te ventileren zodat de concentratie daalt. Een CO2-meter met een alarm welke afgaat zodra de concentratie te hoog is kan hierbij helpen. Een goede CO2-concentratie is tussen de 400 – 800 PPM. Als de CO2-waarde hoger is dan 800 PPM, kunnen er gezondheidsklachten ontstaan zoals vermoeidheid, concentratieproblemen en hoofdpijn. 


Daarnaast kan een CO2-meter ook helpen bij het verminderen en het verspreiden van virusdeeltjes zoals COVID-19. Een goede ventilatie zorgt namelijk voor een verminderd aantal virusdeeltjes in de lucht. Hoestdruppeltjes blijven meerdere minuten in de lucht hangen en met name bij ruimtes met een verslechterde CO2-waarde boven de 800 PPM, des te belangrijker dus om goed te ventileren. Hoe slechter de luchtkwaliteit, hoe langer vochtdruppeltjes in de lucht blijven hangen. Als de luchtkwaliteit goed is, blijven vochtdruppels veel minder lang in de lucht hangen. 

Wat moet je doen zodra het alarm van de CO2-meter afgaat?

Zodra het alarm van de CO2-meter afgaat, is het belangrijk om de ruimte goed te luchten. Dit kun je doen door het openzetten van ramen of deuren. Maar wat nog belangrijker is, is om een constante stroom van ventilering te creëren in de binnenruimte. Uitgebreide informatie over het ventileren van je huis kan gevonden worden in onze blog over ventileren. Het is handig om te weten dat er een verschil zit tussen luchten en ventileren. Bij het luchten van een ruimte wordt er tijdelijk frisse lucht naar binnengebracht, waarbij het ventileren van een ruimte ervoor zorgt dat er altijd frisse lucht is. Er kan natuurlijk geventileerd worden door middel van ventilatieroosters en/of klapraampjes, deze kunnen dag en nacht opengezet worden. Mocht je dit niet voldoende vinden, dan kan er gekozen worden om mechanisch te ventileren door middel van een airco of afzuigkap. 

Waar moet je een CO2-meter plaatsen?

Het is belangrijk om de CO2-meter op een goede plek in huis neer te zetten zodat er een correcte CO2-waarde (PPM) wordt weergegeven op de meter. Een CO2-meter moet nooit naast lucht in- of uitlaten geplaatst worden of achter objecten zoals gordijnen of kasten. Hierdoor kan namelijk een incorrecte PPM-waarde worden weergegeven welke niet overeenkomt met de CO2-concentratie in een ruimte. Wil je meer informatie over waar een CO2-meter kan plaatsen? Bekijk dan onze blog hierover.

Terug naar blog