CO2-meter

Rovary RV2000P CO2 Meter - Luchtkwaliteitsmeter

Normale prijs €74,99 EUR
Normale prijs €119,00 EUR Aanbiedingsprijs €74,99 EUR

Hygrometer

Rovary Hygrometer met App RH10- Luchtvochtigheidsmeter

Normale prijs €39,99 EUR
Normale prijs Aanbiedingsprijs €39,99 EUR

Gratis aankoop
bescherming

Koop veilig online. Gratis verzekerd ongeacht de betaalmethode.

Morgen in huis

Voor 23:59 besteld is de volgende werkdag gratis geleverd.

Gecertificeerd

Onze meters zijn CE gecertificeerd en ISO (EN 55032; EN 55035) gekeurd.

20.000 +
Tevreden klanten

We worden beoordeeld met een 9,2/10.

Waar plaats je een CO2 meter?

Plaats een CO2 meter in elke ruimte waar voor langere tijd mensen verblijven. In de woning zijn dat waarschijnlijk de slaapkamer en de woonkamer. De meesten van ons verblijven zo’n 8 uur per dag/nacht in de slaapkamer.


Dan wil je graag frisse lucht inademen, zodat je uitgerust en energiek wakker wordt. De woonkamer is een goede tweede. Ook voor bedrijven en instellingen is een luchtkwaliteitsmeter zeker van nut. Werkplaatsen, horeca, kantoren, winkels, zorginstellingen en scholen; overal wordt lucht in- en uitgeademd en staat gezondheid op het spel.


Een CO2 meter helpt de lucht gezond te houden. De CO2 meters van Rovary doen inmiddels op vele plekken dienst, zoals:Horeca


Op kantoor en thuiswerkplekken;


Theaters en bioscopen;


Sportscholen


Kapperszaken en beautysalons


Scholen en kinderdagverblijven.

Factuur of offerte aanvragen

Wil u graag op factuur CO2 meters aanschaffen of wilt u een vrijblijvende offerte ontvangen?

Vul dan het onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.


Rovary B.V.

Rotterdam Airportplein 29
3045AP, Rotterdam
Nederland

KvK: 87065924
Btw: NL864193476B01

support@rovary.com
Tel:+31851304141

Rovary B.V.

Rotterdam Airportplein 29
3045AP, Rotterdam
Nederland

KvK: 87065924
Btw: NL864193476B01

support@rovary.com
Tel:+31851304141

Wat is een CO2 meter en waarvoor kun je het gebruiken?

Een CO2-meter is een instrument voor het meten van koolstofdioxide (CO2). Met een CO2-meter wordt de verhouding van koolstofdioxide in de lucht gemeten wat erg belangrijk is voor het waarborgen van de luchtkwaliteit in huis. De luchtkwaliteit wordt bij een CO2-meter aangegeven in PPM (parts per million). Als het aantal PPM te hoog is in huis, dan is het raadzaam om te ventileren om ervoor te zorgen dat het CO2-concentratie daalt. Bij een laag CO2-concentratie, dat overeenkomt met een goede luchtverversing, wordt het verspreiden van virusdeeltjes verminderd. Wanneer de lucht goed wordt geventileerd, is de kans op het krijgen van virussen zoals COVID-19 kleiner. 

De sensor van een CO2-meter geeft nauwkeurig weer wat in een ruimte de CO2-concentratie is. Zodra het CO2-concentratie te hoog is, zal het alarm afgaan. Een gezonde CO2-concentratie in de lucht is tussen de 400 – 800 deeltjes per miljoen (PPM). Een hoge CO2-concentratie ligt tussen de 1200 PPM of zelfs nog meer.

Wat te doen voor een gezonde binnenlucht?

Ventileren kun je leren! Dat klinkt misschien flauw, maar goed ventileren is niet een kwestie van even een raampje openzetten wanneer het ‘te benauwd’ wordt.

Op het moment dat u klachten krijgt, is de luchtkwaliteit namelijk al langere tijd te laag. Met een CO2-meter signaleer je problemen al voordat ze er zijn. Loopt het CO2-gehalte tegen de 900 ppm (deeltjes per miljoen)? Tijd om een raam open te zetten of de mechanische luchtbehandeling aan te slingeren.

Zo voorkom je hoofdpijn, misselijkheid of zelfs bewusteloosheid en verstikking. Geeft de CO2 meter een (te) hoge luchtvochtigheid aan? Voorkom de vorming van schimmels en bacteriën en ventileer!

Daarbij speelt ook de temperatuur een rol. Bij een hogere temperatuur verdampt vocht sneller, maar bacteriën houden weer van warmte. De balans hierin ligt rond de 18°C. Zorg trouwens dat de lucht weer niet té droog wordt, want ook een te lage luchtvochtigheid kan voor problemen zorgen.

Is buitenlucht wel gezonder?

De meningen over de luchtkwaliteit in Nederland zijn nogal verdeeld. Volgens Milieudefensie en het Longfonds is de buitenlucht vrijwel overal ongezond, volgens het RIVM is de lucht ‘schoner dan vroeger’. Het één sluit het ander niet uit; de gemiddelde concentraties vervuilende stoffen lijkt inderdaad sterk te zijn gedaald sinds de jaren ‘70, maar daarmee kan de lucht nog steeds relatief ongezond zijn.

Hoe dan ook: op de meeste plekken in Nederland bent u beter af, wanneer je de binnenlucht regelmatig met buitenlucht ververst. De CO2-meter kan je helpen te bepalen wanneer je moet ventileren, maar je bepaalt natuurlijk zelf hoe je dit doet.

Een of meerdere ramen openzetten is een optie, maar je kunt ook denken aan mechanische ventilatie met luchtfilters. Daarmee haal je buitenlucht naar binnen, maar niet voordat deze ontdaan is van de meeste fijnstof, stikstofdioxide en andere luchtvervuilers. Nogmaals: wacht niet met ventileren totdat je klachten krijgt.

Door een CO2 meter te kopen en gebruiken, help je gezondheidsklachten voorkomen voor jezelf, je gezin, werknemers, klanten, patiënten, schoolkinderen, kortom: voor iedereen die in de ruimte verblijft.

Veelgestelde Vragen

? Wat is CO2 (koolstofdioxide)?

Koolstofdioxide (CO2) is een scheikundige verbinding van twee zuurstofatomen met een koolstofatoom. Het is een geur- en kleurloos gas maar bij lage temperaturen kan het veranderen in een vloeistof. Hoe meer CO2 in de lucht, hoe warmer het wordt op de aarde. Van nature is CO2 aanwezig in de atmosfeer. De hoeveelheid CO2 is de laatste 150 jaar sterk toegenomen door menselijke activiteiten. Er zijn diverse bronnen van CO2 uitstoot, de grootste uitstoot van CO2 komt door menselijke activiteiten. Dit wordt gedaan door het opwarmen van huizen, koken of bijvoorbeeld het pakken van de auto waar je fossiele brandstoffen voor nodig hebt. Maar ook ieder mens ademt dagelijks gemiddeld één kilo CO2 uit.

? Wat heeft CO2 voor effect op ons?

Door verschillende activiteiten kan de CO2-concentratie in een ruimte oplopen. Dit kan komen door het aantal mensen in één ruimte, maar ook bijvoorbeeld door te koken of roken (binnen) zonder een ventilering systeem te gebruiken. Afhankelijk van de ruimte kan 400-800 PPM oplopen naar 1500, 2000 of zelfs nog meer PPM. Hierdoor kunnen er klachten ontstaan zoals concentratieproblemen. 400 PPM Concentratie in de buitenlucht/atmosfeer 400 – 800 PPM Normale concentratie in gebouwen 800 - 1200 PPM Te hoog, vermoeidheidsklachten 1200 – 5000 PPM Concentratieproblemen, verhoogde hartslag, misselijkheid, hoofdpijn, slaperig 40000 + PPM directe schade, zuurstof verdringt 60000 + PPM Verslechterd zicht en gehoor 70000 + PPM Overlijden binnen 5 minuten Met een CO2-meter kan nauwkeurig gemeten worden wat de CO2 concentratie in de lucht is.

? Waar kan een CO2-meter geplaatst worden?

In een ruimte met verwarmingstoestellen, warmwatertoestellen of kooktoestellen is het raadzaam om de melder aan het plafond te plaatsen. In een ruimte zonder verbrandingstoestel kan het toestel op ademhoogte geplaatst worden. Een CO2-meter moet nooit naast lucht in- of uitlaten geplaatst worden of achter objecten zoals gordijnen of kasten. Dit kan namelijk een incorrecte PPM-waarde weergeven. Een CO2 meter kan voor diverse toepassingen gebruikt worden: -Luchtkwaliteit binnenshuis -Kassen -Besloten ruimtes -Gezondheidszorg -Scholen -Tuinbouw -Ventilatiebeheer -Kantoren -Vervoer

? Waar moet je op letten bij het kopen van een CO2-meter?

Bij het kopen van een geschikte CO2-meter zijn er een aantal aspecten waar op gelet kan worden zoals de kalibratiemethode, het meetbereik, de meetfout, het type sensor, model en datalogging. Voor meer informatie over het kopen van een geschikte CO2 meter kun je onze blog hierover bekijken. Daarnaast is het belangrijk om op de volgende basisaspecten te letten bij een aankoop: Heeft de CO2-meter een display waarop de PPM (parts per million) waarde afgelezen kan worden? Is de CO2-meter CE-gekeurd? Voldoet de meter aan de Europese normen? Heeft de CO2-meter een alarm die aangeeft wanneer er geventileerd moet worden? Heeft de CO2-meter een led-indicatie

? Wat kost een CO2 meter?

Een goede CO2 meter kan je behoeden van gezondheidsklachten. Steeds meer mensen besluiten om die reden dan ook om een CO2 meter te kopen. Maar wat kost een CO2 meter dan eigenlijk? We vertellen je er hier meer over. Een ding is zeker; je kunt een CO2 meter zo duur maken als je zelf wilt. Hoe meer extra functionaliteiten je kiest, hoe duurder de meter zal worden.

? Keuze CO2 meter

CO2 meters zijn niet goedkoop. Aan de andere kant zijn ze elke cent gewoon meer dan waard. Er is geen sprake van een eenheidsprijs. De prijs van een CO2 meter is sterk afhankelijk van de functionaliteiten en zeker ook het design van de meter. Gemiddeld genomen heb je al een instapmodel voor een bedrag van rond de honderd euro. Kies je een professioneel model echter, dan kan de prijs oplopen tot wel vijfhonderd euro. Het is dus maar net welke eisen je aan een dergelijke meter stelt.

? Welke functionaliteiten zijn in jouw geval echt noodzakelijk?

Ga je dus een CO2-meter, dan moet je vooraf goed weten wat je precies met de meter wilt en welke functionaliteiten simpelweg noodzakelijk zijn. Bij het kopen van een CO2 meter kun je op ene groot aantal zaken letten. Erg belangrijk en ook bepalend voor de prijs van een CO2 meter is wel of er sprake is van een CE-gekeurde meter. Met andere woorden; voldoet de CO2 meter aan de geldende Europese normen of niet?

? De CO2 meter geeft tijdig aan wanneer je moet verluchten en dat bespaart je gezondheidsklachten

Ook belangrijk is om na te zien of de CO2 meter een alarmfunctie heeft wanneer je moet ventileren of luchten. Er zijn wat dat betreft verschillende types CO2 meters beschikbaar. Zo kan een CO2 meter een optisch signaal uitzenden als sprake is van een slechte luchtkwaliteit. Aan de andere kant echter, zijn er ook CO2 meters die je wanneer je moet ventileren of luchten een SMS bericht of een e-mail sturen. Verder is het voor de beginner wat betreft de CO2 meters handig dat er sprake is van een PPM waarde die je van een display af kunt lezen. Dat is zeer in de beginfase wel zo handig en maakt je bovendien bewust van de kwaliteit van de lucht.

1 van 2

Draagbare CO2-meter

Wat goed dat u het belang inziet van een goede luchtkwaliteit en op zoek bent naar een draagbare CO2-meter. Zoals u weet helpt een luchtkwaliteitsmeter u op tijd ventileren, zodat iedereen in uw gebouw van een gezonde binnenlucht is verzekerd. Wilt u de concentratie koolstofdioxide, de luchtvochtigheid en de temperatuur in meerdere ruimtes meten, dan hoeft u niet in elke ruimte een aparte CO2-meter te plaatsen. Een of meer draagbare CO2-meters bieden dan uitkomst. Dat is erg handig in bijvoorbeeld schoolgebouwen, zorgcomplexen, hotels en kantoorgebouwen. Lees er meer over of bestel direct bij Rovary, de toonaangevende producent van luchtkwaliteitsmeters.

Veelgestelde vragen

? Werkt de CO2 meter met een led indicator?

Verder is het ook handig en verstandig om een CO2 meter aan te schaffen die werkt met een led indicator. Deze indicator zal aangeven of verluchten noodzakelijk is. Ook dit is als je net werkt met een CO2 meter wel zo gemakkelijk. Let daar dus ook op als je een instapmodel of een professionele CO2 meter gaat kopen.

? De prijs van een CO2 meter is sterk afhankelijk van de extra functionaliteiten die je eventueel kiest

De prijs van een CO2 meter hangt ook af of je al dan niet een meter koopt met extra functionaliteiten. Hoe uitgebreider de CO2 meter is, hoe duurder de meter zal worden. Koop je bijvoorbeeld een CO2 meter waarop je bijvoorbeeld ook de temperatuur af kunt lezen, dan ben je per saldo duurder uit. Dat geldt eveneens als je kiest voor en CO2 meter die meteen ook de luchtvochtigheid aangeeft. Ook dan zul je meer gaan betalen vooreen CO2 meter. Kies je voor een meer die je ook nog eens kunt koppelen aan de PC om historische gegevens op te slaan en af te lezen? Dan zal de prijs van jouw CO2 meter ook weer verder oplopen.

? Kies wat het best is voor je situatie

Wat betreft de prijs van de CO2 meter is dus moeilijk iets te zeggen. Het is maar net welke eisen je precies aan de meter stelt en welke extra functionaliteiten je kiest. Je kunt de meter wat dat betreft zelf zo duur maken als je wilt. Hoe dan ook, een CO2 meter is het geld altijd meer dan waard. De meter kan je precies vertellen wanneer je handelend op moet treden en wanneer de luchtkwaliteit niet in orde is. Dat voorkomt zaken als hoofdpijn, verergering van allergieën en bovendien kan een slechte luchtkwaliteit leiden tot een sterk verminderde concentratie. Om deze redenen is de CO2 meter altijd elke cent meer dan waard.

? Waarom staat er op een CO2-meter vaak ook de luchtvochtigheid en temperatuur?

Naast CO2, hebben de luchtvochtigheid en temperatuur ook invloed op een goede luchtkwaliteit. De luchtvochtigheid in een ruimte wordt beïnvloed door de hoeveelheid waterdamp die wordt geproduceerd door bijvoorbeeld te ademen, koken of douchen. Een ideale luchtvochtigheid is tussen de 40 en 60% in een ruimte. Er is dan genoeg vocht in de lucht voor het behouden van een goed en gezond binnenklimaat. De luchtvochtigheid en temperatuur staan in relatie met elkaar. Wanneer het te koud is bijvoorbeeld in huis, ontstaat er meer vocht in een ruimte. Een lage gevoelstemperatuur zorgt weer voor een flinke toename in schimmel en bacteriën wat weer slecht is voor onze gezondheid. Het is dus belangrijk dat een ruimte tussen de 19 en 23°C is om voor een goede temperatuur.

Waar moet u op letten bij het kopen van een CO2-meter?

Als je een CO2-meter wilt kopen, dan is het belangrijk om verschillende aspecten te bekijken voordat je een aankoop gaat doen. Er worden diverse meters verkocht en daarom is het belangrijk om onderzoek te doen naar een goede meter. Er kan gekeken worden naar de kalibratiemethode, het meetbereik, de meetfout, het type sensor en datalogging. Het is belangrijk om op de volgende punten te letten bij het doen van een aankoop:

 

  • De CO2-meter moet een zelf kalibrerende CO2-sensor hebben.
  • Kies een CO2-meter met een display waarop het aantal PPM afgelezen kan worden. Hiermee kunt u realtime zien wat de CO2-concentratie in een ruimte is en direct ventileren indien nodig.
  • De CO2-meter heeft een alarm dat waarschuwt wanneer er geventileerd moet worden. Hierbij is het ook belangrijk dat de CO2-meter aangeeft in welke mate er geventileerd moet worden. Dit kan een meter bijvoorbeeld doen door middel van verschillende kleursignalen (groen, oranje, rood).
  • De CO2-meter is op elektrische netspanning aangesloten dat ervoor zorgt dat een korte onderbreking van de aansluiting het ingestelde signaalniveau niet verstoot.
  • De CO2-meter heeft een meetbereik tussen de 300 PPM en 5000 PPM.
  • De CO2-meter moet CE gekeurd zijn.
  • De CO2-meter moet voldoen aan de Europese norm.
  • De meter heeft een datalog functie waarmee er gekeken kan worden hoe de CO2-concentratie is geweest in de afgelopen dagen.