Waar moet u op letten bij het kopen van een CO2-meter?

Waar moet u op letten bij het kopen van een CO2-meter?

Er worden veel verschillende CO2-meters aangeboden, daarom is het belangrijk om te weten waar er op gelet moet worden tijdens het kopen van een CO2-meter. Hiervoor is het belangrijk om te weten waar een CO2 meter voor gebruikt kan worden en hoe het werkt.

Een CO2-meter is een instrument voor het meten van koolstofdioxide (CO2). Met een CO2-meter wordt de verhouding van koolstofdioxide in de lucht gemeten wat erg belangrijk is voor het waarborgen van de luchtkwaliteit in huis. De luchtkwaliteit wordt bij een CO2-meter aangegeven in PPM (parts per million). Als het aantal PPM te hoog is in huis, dan is het belangrijk om te ventileren om ervoor te zorgen dat het CO2-concentratie daalt.

Door verschillende activiteiten kan het CO2-concentratie in een ruimte oplopen. Dit kan komen door het aantal mensen in één ruimte, maar ook bijvoorbeeld door te koken of roken (binnen) zonder een ventileringssysteem te gebruiken. Afhankelijk van de ruimte kan 600-800 PPM oplopen naar 1500, 2000 of zelfs nog meer PPM. Hierdoor kunnen er klachten ontstaan zoals concentratieproblemen.

 

400 PPM Concentratie in de buitenlucht/atmosfeer

400 – 800 PPM Normale concentratie in gebouwen

800 - 1200 PPM Te hoog, vermoeidheidsklachten

1200 – 5000 PPM Concentratieproblemen, verhoogde hartslag, misselijkheid, hoofdpijn, slaperig

40000 + PPM directe schade, zuurstof verdringt

60000 + PPM Verslechterd zicht en gehoor

70000 + PPM Overlijden binnen 5 minuten

Met een CO2-meter kan nauwkeurig gemeten worden wat de CO2-concentratie in de lucht is. Wilt u meer informatie over wat een CO2-meter is en waar het voor gebruikt kan worden? Dan kunt u onze blog hierover bekijken.

 

Waar moet u op letten bij het kopen van een CO2-meter?

Als u een CO2-meter wilt kopen, dan is het belangrijk om verschillende aspecten te bekijken voordat u een aankoop gaat doen. Er worden diverse meters verkocht en daarom is het belangrijk om onderzoek te doen naar een goede meter. Er kan gekeken worden naar de kalibratiemethode, het meetbereik, de meetfout, het type sensor en datalogging. Het is belangrijk om op de volgende punten te letten bij het doen van een aankoop:

 

  • De CO2-meter moet een zelf kalibrerende CO2-sensor hebben.
  • Kies een CO2-meter met een display waarop het aantal PPM afgelezen kan worden. Hiermee kunt u realtime zien wat de CO2-concentratie in een ruimte is en direct ventileren indien nodig.
  • De CO2-meter heeft een alarm dat waarschuwt wanneer er geventileerd moet worden. Hierbij is het ook belangrijk dat de CO2-meter aangeeft in welke mate er geventileerd moet worden. Dit kan een meter bijvoorbeeld doen door middel van verschillende kleursignalen (groen, oranje, rood).
  • De CO2-meter is op elektrische netspanning aangesloten dat ervoor zorgt dat een korte onderbreking van de aansluiting het ingestelde signaalniveau niet verstoot.
  • De CO2-meter heeft een meetbereik tussen de 300 PPM en 5000 PPM.
  • De CO2-meter moet CE gekeurd zijn.
  • De CO2-meter moet voldoen aan de Europese norm.
  • De meter heeft een datalog functie waarmee er gekeken kan worden hoe de CO2-concentratie is geweest in de afgelopen dagen.

 

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar het merk, de garantie en de prijs/kwaliteitsverhouding. 

Met de meter van Rovary kunt u de CO2-concentratie in de lucht meten. Naast dat de meter van Rovary de CO2-concentratie meet, kan ook de luchtvochtigheid en de temperatuur in graden Celsius of Fahrenheit bekeken worden. De meter van Rovary is ISO & CE (EN 55032; EN55035) gecertificeerd voor de Europese markt. De CO2-meter heeft een meetbereik tot 5000 PPM dat weergegeven wordt op het display, zodat u kunt zien wat de exacte kwaliteit van de lucht is. De meter heeft een datalogfunctie waarbij de gemeten waarden over de afgelopen 7 dagen worden weergegeven. Hiermee kunt u zien hoe hoog de CO2-concentratie, temperatuur of luchtvochtigheid is geweest. Daarnaast kan er een visuele waarschuwing ingesteld worden bij een te hoge CO2 concentratie. De meter heeft een accurate NDIR CO2 sensor, de automatische sensor kalibreert de meter in 30 minuten. Wilt u meer informatie over de CO2-meter van Rovary? Bekijk de meter dan op deze pagina.