Hoe kun je voldoende ventileren?

Hoe kun je voldoende ventileren?

Het is belangrijk dat dichte ruimtes waar meerdere personen zijn goed geventileerd worden, voornamelijk in deze periode. Hiermee voorkomt je dat er schadelijke stoffen zoals bijvoorbeeld virussen zich vermeerderen en verspreiden.

Zodra het buiten koud wordt, worden ramen gesloten en de verwarming aangedaan. Er wordt tussen de 10 à 15 liter water vocht geproduceerd door bewoners, huisdieren en planten. Het vocht komt vrij door middel van transpireren, uitademen, koken, douchen maar ook bijvoorbeeld door binnen de was te drogen. Als de lucht niet voldoende geventileerd wordt, blijft er een vervuilde binnen lucht in de woning hangen. Hierdoor kunnen er gezondheidsklachten ontstaan. Bovendien is een vochtige omgeving ideaal voor huisstofmijten, die allergische reacties kunnen veroorzaken. Goede ventilatie is dus erg belangrijk voor elk huishouden!

De gevolgen van slechte ventilatie zijn groter dan de meeste mensen denken. Zo kan er uit onvoldoende ventilatie en een verslechterde luchtkwaliteit gezondheidsklachten ontstaan. Klachten die je kunt krijgen als gevolg van onvoldoende ventileren zijn benauwdheid, hoesten, hoofdpijn, vermoeidheid en chronische verkoudheid. Als je last hebt van allergieën of astma, dan is ventilatie ook erg belangrijk.

In veel huizen wordt er ook verkeerd of slecht geventileerd. Bij oudere huizen komt meestal frisse lucht via naden en kieren binnen. Als daarnaast ook nog deuren en ramen opengezet kunnen worden, kan dit de luchtkwaliteit verbeteren. Maar modernere woningen zijn goed geïsoleerd waardoor er minder frisse lucht naar binnen kan komen. Hier moet dus heel erg bewust geventileerd worden om ervoor te zorgen dat er voldoende frisse lucht naar binnen kan om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Ventileren is iets anders dan luchten. Het tijdelijk openzetten van ramen of deuren (luchten) is helaas niet voldoende om de luchtkwaliteit te verbeteren. Na een half uur is er niks meer terug te vinden van de frisse lucht. Hierdoor kunnen schadelijke stoffen en vocht zich ophopen in de woning. Bij ventileren wordt de lucht in een huis 24 uur per dag ververst.

Ventileren, ventileren en nog eens ventileren

Nu je weet hoe de luchtkwaliteit in huis verslechterd kan raken, is het ook belangrijk om te weten hoe de kwaliteit verbeterd kan worden.

Met een CO2 meter kan gemakkelijk de luchtverversing gemonitord worden en zodoende kan er tijdig en bewust geventileerd worden om de luchtkwaliteit te verbeteren. Je kunt op verschillende manieren ventileren. Er kan natuurlijk geventileerd worden door middel van ventilatieroosters en/of klapraampjes. Belangrijk daarbij is wel dat ze dag en nacht openstaan voor een constante toestroom van frisse lucht. Daarnaast kan er ook gekozen worden om mechanisch te ventileren door middel van een afzuigkap of airco. Het wordt aangeraden om extra te ventileren tijdens douchen, koken of als er extra mensen in huis zijn. Daarnaast is het van belang om voor minder vocht in huis te zorgen. Kook met de deksel op de pan, maak vloeren droog na het dweilen en hang de was buiten op. Als je rookt, kies er dan voor om buiten te roken. Roken zorgt namelijk voor veel vervuiling van de luchtkwaliteit.

 

Terug naar blog