Waar kan een CO2-meter geplaatst worden?

Waar kan een CO2-meter geplaatst worden?

Een CO2-meter kan gebruikt worden voor diverse doeleinden. Zo kan een CO2-meter gebruikt worden in huis, een kantoor of klaslokaal om de luchtkwaliteit te meten. Maar het is ook geschikt voor andere (zakelijke) doeleinden. Hieronder kunt u een aantal voorbeelden vinden waarvoor een CO2-meter ook geschikt is: 

  • Kassen
  • Besloten ruimtes
  • Gezondheidszorg
  • Tuinbouw 
  • Ventilatiebeheer
  • Vervoer 

Kalibreren

Voordat u de CO2-meter gaat plaatsen, is het belangrijk om de CO2-meter de kalibreren. Hierbij wordt aangeraden om een meter te kiezen met een automatische sensor zoals bijvoorbeeld de CO2-meter van Rovary. Zodra de meter is gekalibreerd, is het klaar voor gebruik.

Waar kunt u de CO2-meter het beste plaatsen?

U kunt ervoor kiezen om de CO2-meter op een kast of tafel te zetten. Daarnaast kan er ook voor gekozen worden om de meter aan de muur te hangen. Om ervoor te zorgen dat de CO2-meter accuraat is, is het belangrijk dat de meter niet te dicht bij ramen of deuren wordt geplaatst of achter gordijnen of kasten. Ook moet er niet te dicht bij de sensor geademd worden, dit kan namelijk de meting beïnvloeden. In een ruimte met een verbrandingstoestel zoals een verwarming of kooktoestel moet de CO2-meter niet te dichtbij het verbrandingsapparaat gezet worden. Hierdoor kunnen er namelijk verkeerde CO2-waardes weergegeven worden. 

Een datalogfunctie kan helpen om de CO2-waardes in kaart te brengen.

Door de dag heen kan de CO2-concentratie in een ruimte variëren. Daarom is het belangrijk om de hele dag door de luchtkwaliteit meten. Door middel van de datalogfunctie bij een CO2-meter kunt u de schommelingen van de CO2-waarden van de binnen lucht in kaart brengen. Met de meter van Rovary kun u bijvoorbeeld tot 7 dagen terug de CO2-waardes inzien. U kunt de meetwaarden tegenover tijd zetten en dit bijvoorbeeld in een tabel verwerken. Hiermee kunt u precies zien op welke tijdstippen er voldoende en onvoldoende verse lucht is in een ruimte. Zo kan het zijn dat er elke dag tijdens het koken of douchen een te hoge CO2-concentratie in de lucht zit (boven de 800 PPM). Maar ook als u bijvoorbeeld met meerdere mensen in een ruimte bent kan de CO2-waarde oplopen en de luchtkwaliteit