Gezonde lucht binnen

Gezonde lucht binnen

Mensen zijn steeds bewuster bezig met hun eigen gezondheid en met name op het gebied van voeding en beweging. Maar vaak staan mensen niet stil bij de rol van schone lucht in huis. Terwijl een schone lucht cruciaal is voor een goede gezondheid. Een verslechterde luchtkwaliteit kan namelijk zorgen voor gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn of allergische reacties. In deze blog gaan wij dieper in op de kwaliteit van lucht in huis.

De activiteiten van de bewoners, materialen, inrichting en ventilatiemogelijkheden zijn allemaal belangrijke factoren die meespelen bij de luchtkwaliteit binnen in huis. Tegenwoordig brengen mensen gemiddeld twintig uur per dag binnen in huis door. Het is daarom erg belangrijk dat er een goede luchtkwaliteit is in huis. Dit kan je meten doormiddel van een CO2 meter.

Gezondheidsklachten door ongezonde lucht

We ademen veel verschillende stoffen in. Bij een ongezonde lucht adem je een mengsel van CO2, vocht, schimmels, fijnstof, organische stoffen en koolstofmonoxide in. Slechte luchtkwaliteit kan twee redenen hebben. Een van de belangrijkste aspecten is luchtvochtigheid. Een te hoge luchtvochtigheid is te herkennen aan beslagen ruiten en zware lucht. ‘Natte’ lucht slaat neer op koude oppervlakken waardoor er snel schimmel kan ontstaan. Schimmel is schadelijk voor onze gezondheid omdat het deeltjes bevat die slecht zijn voor onze longen. Een hoge luchtvochtigheid is een perfecte voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Maar ook een te droge lucht heeft effect op je gezondheid en ademhaling, hierdoor kun je hoofdpijn krijgen of uitgedroogde en geïrriteerde slijmvliezen in de neus- en keelholte krijgen.

Het tweede punt welke erg belangrijk is voor een goede luchtkwaliteit in huis, is de temperatuur. Een hoge temperatuur zorgt bijvoorbeeld voor veel verdampte lucht wat weer zorgt voor een droge lucht. Een te lage temperatuur zorgt voor een hoge luchtvochtigheid wat voor schimmels kan zorgen. De ideale temperatuur ligt rond de 18 graden in huis.

Door een ongezond binnenklimaat kun je klachten krijgen.  De klachten op korte termijn die je kunt krijgen zijn een droge keel of ogen, hoofdpijn, vermoeidheid, benauwdheid en/of een verstopte neus. Als de luchtkwaliteit in huis voor langer termijn slecht is, dan kunnen er klachten ontstaan die langer aanhouden zoals een infectie aan de luchtwegen, astma, overgevoeligheid voor allergenen en stoffen, hart- en vaatziekten en/of kanker. Maar ook huisstofmijt en pollen kunnen zich in huis nestelen wanneer de luchtkwaliteit slecht is.

Lucht gezonder maken

Je kunt de lucht in huis gemakkelijk gezonder maken. De beste manier om de lucht gezonder te maken is door zoveel mogelijk te ventileren en luchten. Ventileren kan gedaan worden door roosters in huis open te zetten of door het mechanische ventilatiesysteem aan te zetten. Zo kan de vieze lucht afgevoerd worden naar buiten en stroomt er schone lucht naar binnen. Meer informatie over ventileren kunt u vinden in onze blog hierover.

Vocht is een bepalende factoor voor de luchtkwaliteit in huis. Koken, douchen, wassen en zelfs zweten verhogen de luchtvochtigheid in huis. Schoonmaken helpt bij het gezonder houden van de lucht. Zorg ervoor dat je interieur gemakkelijk schoon te maken is. Daarnaast moet alles goed droog gemaakt worden na het schoonmaken zodat het niet vochtig blijft. Tijdens het douchen, koken, wassen en drogen is het verstandig om de afzuigkap of ventilator aan te zetten. Hiermee kun je alle vocht kwijtraken en de verbrandingsproducten die bij het koken vrijkomen. Ook is het verstandig om de deur dicht te houden zodat het vocht niet naar de rest van het huis trekt.

Een andere gemakkelijke tip om de luchtkwaliteit te verbeteren is door planten in je huis te zetten! Planten in huis hebben een positief effect op de luchtkwaliteit in huis. Belangrijk is dat je luchtzuiverende planten aanschaft zoals de Monstera plant, de Rubberplant, Klimop of de Dracaena plant. Daarnaast verwijderen planten ook schadelijke stoffen uit de lucht!

Luchtkwaliteitsmeter helpt je bij een gezonde lucht

Met een luchtkwaliteit meter kun je de luchtkwaliteit in huis meten. Een luchtmeter kan diverse aspecten meten, afhankelijk van de meter. Zo kan de luchtmeter van Rovary de temperatuur, het CO2-gehalte en de luchtvochtigheidsgraad meten. De slimme sensor in het apparaat analyseert de gegevens en bepaalt hoe gezond de lucht is.  

Terug naar blog