Luchtkwaliteitsmeter

Wonen, werken, leren en ontspannen gaat beter met een gezonde luchtkwaliteit. Daarom is het belangrijk om binnenruimtes tijdig te ventileren. Met een luchtkwaliteitsmeter van Rovary houd u zicht op het CO2-gehalte, de temperatuur en de luchtvochtigheid in elke ruimte. Zo kunt u tijdig de ramen open zetten of de mechanische ventilatie inschakelen. Hiermee voorkomt u klachten als sufheid, benauwdheid en verlies van productiviteit. Zorg dus pro-actief voor gezonde binnenlucht bij u thuis, op de zaak, in het onderwijs of in de horeca met een van onze luchtkwaliteitsmeters. Wij staan voor producten van betrouwbare kwaliteit, expertise en een snelle levering.

Wat doet een te hoog CO2-gehalte?

U kent het vast wel: u begint de dag vol energie, maar op een bepaald moment voelt u zich suf en opgebrand. De oorzaak kan op veel vlakken liggen, maar met een luchtkwaliteitsmeter kunt u er een aantal uitsluiten. Uw klachten kunnen namelijk te maken hebben met een te hoog CO2-gehalte in de binnenruimte. CO2 is een afvalstof die het lichaam zelf produceert. In een afgesloten ruimte zal er steeds meer CO2 en steeds minder zuurstof aanwezig zijn. Dit kan op korte en lange termijn vele gezondheidsklachten tot gevolg hebben. Denk aan hoofdpijn, vermoeidheid en ademhalingsproblemen. Houd het CO2-gehalte dus in de gaten met een luchtkwaliteitsmeter, zodat u de binnenlucht op tijd kunt verversen.

Wat hebben warmte en vocht met luchtkwaliteit te maken?

Waarom geven onze luchtkwaliteitsmeters, naast het CO2-gehalte, ook de luchtvochtigheid en temperatuur van de ruimte weer? Deze factoren hebben zowel direct als indirect invloed op de gezondheid van aanwezige personen. Een droge lucht kan voor geïrriteerde luchtwegen zorgen. Aerosolen (zeer kleine vochtdeeltjes uit het lichaam) hebben in een droge lucht meer kans zich te verspreiden, wat het risico op besmetting met bijvoorbeeld een griepvirus verhoogt. Een hoge luchtvochtigheid, in combinatie met de ‘juiste’ temperatuur, is weer erg aantrekkelijk voor allerlei insecten. Huisstofmijt, bijvoorbeeld, kan voor allergische reacties zorgen en astmatische klachten verergeren. Nog een reden om een luchtkwaliteitsmeter aan te schaffen, is het voorkomen van schimmelvorming. Van schimmels is bekend dat ze het beste gedijen in vochtige ruimtes. Op het oog lijkt het dan wel dat de schimmel in de kelder, aan de muur of aan het plafond blijft zitten, maar er zweven onzichtbare schimmelsporen in de lucht die niet best zijn voor de gezondheid.

Wat is een ‘goede’ luchtkwaliteit?

Een goede luchtkwaliteit in binnenruimtes bevat een goede balans tussen CO2 en zuurstof, met een minimum aan schadelijke stoffen. De luchtvochtigheid is niet te hoog en niet te laag, net als de temperatuur. Wat betekent dit in waarden? Als uw luchtkwaliteitsmeter onder de 900 ppm (parts per million) aan CO2 aangeeft, hoeft u (nog) niet te ventileren. Tenminste, als de luchtvochtigheid daarbij tussen de 40% en 60% ligt en de temperatuur ergens tussen de 19 en 23°C. Is de lucht te vochtig en de temperatuur te laag, dan kan het al helpen om de kachel een standje hoger te zetten. Dat werkt ook andersom met een te hoge temperatuur en te droge lucht. Blijft uw luchtkwaliteitsmeter ook bij een goede temperatuur een te lage luchtvochtigheid aangeven? Plaats dan een luchtbevochtiger in de ruimte. Is de temperatuur oké maar de ruimte te vochtig? Dan is ventilatie meestal het antwoord. Let er sowieso op dat u altijd ventileert tijdens en na het douchen en koken.

Bestel uw luchtkwaliteitsmeter bij Rovary

Overal waar mensen binnen verblijven, kan een luchtkwaliteitsmeter van pas komen. Vergroot het woongenot van uzelf en uw gezin, huisgenoten en/of huisdieren. Zorg voor een gezonde binnenlucht op de werkvloer, in winkels, openbare gebouwen, scholen en horeca. Wij van Rovary zijn door eigen ervaring het belang in gaan zien van goede luchtkwaliteitsmeters. Wij ontwerpen onze producten met oog voor kwaliteit en betaalbaarheid. Bestel uw luchtkwaliteitsmeter vóór middernacht en begin de volgende dag al met het zorgen voor een beter binnenklimaat. Heeft u vragen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Kom in contact!