Wat is een CO2 meter en waarvoor kun je het gebruiken?

Een CO2-meter is een instrument voor het meten van koolstofdioxide (CO2). Met een CO2-meter wordt de verhouding van koolstofdioxide in de lucht gemeten wat erg belangrijk is voor het waarborgen van de luchtkwaliteit in huis. De luchtkwaliteit wordt bij een CO2-meter aangegeven in PPM (parts per million). Als het aantal PPM te hoog is in huis, dan is het raadzaam om te ventileren om ervoor te zorgen dat het CO2-concentratie daalt. Bij een laag CO2-concentratie, dat overeenkomt met een goede luchtverversing, wordt het verspreiden van virusdeeltjes verminderd. Wanneer de lucht goed wordt geventileerd, is de kans op het krijgen van virussen zoals COVID-19 kleiner. 

De sensor van een CO2-meter geeft nauwkeurig weer wat in een ruimte de CO2-concentratie is. Zodra het CO2-concentratie te hoog is, zal het alarm afgaan. Een gezonde CO2-concentratie in de lucht is tussen de 400 – 800 deeltjes per miljoen (PPM). Een hoge CO2-concentratie ligt tussen de 1200 PPM of zelfs nog meer.

 • 2 februari 2021

 • 4 minuten


Wat is CO2 (koolstofdioxide)?

Koolstofdioxide (CO2) is een scheikundige verbinding van twee zuurstofatomen met een koolstofatoom. Het is een geur- en kleurloos gas maar bij lage temperaturen kan het veranderen in een vloeistof. Hoe meer CO2 in de lucht, hoe warmer het wordt op de aarde. Van nature is CO2 aanwezig in de atmosfeer. De hoeveelheid CO2 is de laatste 150 jaar sterk toegenomen door menselijke activiteiten. Er zijn diverse bronnen van CO2 uitstoot, de grootste uitstoot van CO2 komt door menselijke activiteiten. Dit wordt gedaan door het opwarmen van huizen, koken of bijvoorbeeld het pakken van de auto waar je fossiele brandstoffen voor nodig hebt. Maar ook ieder mens ademt dagelijks gemiddeld één kilo CO2 uit.

Wat heeft CO2 voor effect op ons?

Door verschillende activiteiten kan de CO2-concentratie in een ruimte oplopen. Dit kan komen door het aantal mensen in één ruimte, maar ook bijvoorbeeld door te koken of roken (binnen) zonder een ventilering systeem te gebruiken. Afhankelijk van de ruimte kan 400-800 PPM oplopen naar 1500, 2000 of zelfs nog meer PPM. Hierdoor kunnen er klachten ontstaan zoals concentratieproblemen.

 

400 PPM Concentratie in de buitenlucht/atmosfeer

400 – 800 PPM Normale concentratie in gebouwen

800 - 1200 PPM Te hoog, vermoeidheidsklachten

1200 – 5000 PPM Concentratieproblemen, verhoogde hartslag, misselijkheid, hoofdpijn, slaperig

40000 + PPM directe schade, zuurstof verdringt

60000 + PPM Verslechterd zicht en gehoor

70000 + PPM Overlijden binnen 5 minuten

 Met een CO2-meter kan nauwkeurig gemeten worden wat de CO2 concentratie in de lucht is. 

Waar kan een CO2-meter geplaatst worden?

In een ruimte met verwarmingstoestellen, warmwatertoestellen of kooktoestellen is het raadzaam om de melder aan het plafond te plaatsen. In een ruimte zonder verbrandingstoestel kan het toestel op ademhoogte geplaatst worden. Een CO2-meter moet nooit naast lucht in- of uitlaten geplaatst worden of achter objecten zoals gordijnen of kasten. Dit kan namelijk een incorrecte PPM-waarde weergeven.

 

Een CO2 meter kan voor diverse toepassingen gebruikt worden:

 • Luchtkwaliteit binnenshuis
 • Kassen
 • Besloten ruimtes
 • Gezondheidszorg
 • Scholen
 • Tuinbouw
 • Ventilatiebeheer
 • Kantoren
 • Vervoer

Waar moet je op letten bij het kopen van een CO2-meter?

Bij het kopen van een geschikte CO2-meter zijn er een aantal aspecten waar op gelet kan worden zoals de kalibratiemethode, het meetbereik, de meetfout, het type sensor, model en datalogging. Voor meer informatie over het kopen van een geschikte CO2 meter kun je onze blog hierover bekijken. 

Daarnaast is het belangrijk om op de volgende basisaspecten te letten bij een aankoop:

 • Heeft de CO2-meter een display waarop de PPM (parts per million) waarde afgelezen kan worden?
 • Is de CO2-meter CE-gekeurd? Voldoet de meter aan de Europese normen?
 • Heeft de CO2-meter een alarm die aangeeft wanneer er geventileerd moet worden?
 • Heeft de CO2-meter een led-indicatie
De meter van Rovary is ISO & CE (EN 55032; EN55035) gecertificeerd voor de Europese markt. De CO2-meter heeft een meetbereik tot 5000 PPM wat weergegeven wordt op het display. De meter heeft een datalogfunctie waarbij de gemeten waarden over de afgelopen 7 dagen worden weergegeven. Daarnaast kan er een visuele waarschuwing ingesteld worden bij een te hoge CO2 concentratie. De meter heeft een accurate NDIR CO2 sensor, de automatische sensor kalibreert de meter in 30 minuten. Bekijk hier de CO2-meter van Rovary.
 • Morgen in huis

  Voor 23:59 besteld is de volgende werkdag gratis geleverd.

 • Aankoop bescherming

  Koop veilig online. Gratis verzekerd ongeacht de betaalmethode.

 • Gecertificeerd

  Onze meters zijn CE gecertificeerd en ISO (EN 55032; EN 55035) gekeurd.

 • Tevreden klanten

  We worden beoordeeld met een 9,2/10.