Hoeveel CO2 mag je in huis hebben?

Het is moeilijk om een specifiek gezond CO2-gehalte in huis te bepalen, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, het aantal mensen dat in de ruimte aanwezig is, en de hoeveelheid activiteiten die plaatsvinden. Over het algemeen geldt dat een lager CO2-gehalte beter is voor de luchtkwaliteit en de gezondheid. De World Health Organization (WHO) stelt dat een CO2-gehalte van minder dan 600 ppm (delen per miljoen) acceptabel is voor de gezondheid. Dit betekent dat als je in een ruimte bent met een CO2-gehalte van 600 ppm of minder, de lucht waarschijnlijk voldoende is geventileerd en de luchtkwaliteit is waarschijnlijk goed. Als het CO2-gehalte hoger is dan 600 ppm, kan dit wijzen op onvoldoende ventilatie en kan het nodig zijn om extra te ventileren om de luchtkwaliteit te verbeteren.

 

Hoe lang moet je jouw woning luchten per dag?

Hoe lang je moet luchten per dag is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, het aantal mensen dat in de ruimte aanwezig is, en de hoeveelheid activiteiten die plaatsvinden. Over het algemeen geldt dat hoe meer mensen en activiteiten er in een ruimte plaatsvinden, hoe vaker de ruimte geventileerd moet worden. De World Health Organization (WHO) stelt dat een ruimte minimaal twee keer per dag geventileerd moet worden, bij voorkeur 's ochtends en 's avonds. Als de ruimte kleiner is of als er minder mensen en activiteiten plaatsvinden, kan het volstaan om één keer per dag te ventileren. Het is belangrijk om voldoende frisse lucht in huis te laten circuleren om de luchtkwaliteit te verbeteren en om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Het is aan te raden ventilatieroosters altijd open te zetten en open te houden. Door ventilatieroosters open te zetten, komt er frisse lucht van buiten de ruimte binnen en wordt de oude, vervuilde lucht afgevoerd. Dit helpt om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren en om gezondheidsproblemen te voorkomen. Bovendien kan het openzetten van ventilatieroosters helpen om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden en om schimmel- en condensvorming te voorkomen. Kortom, het openzetten van ventilatieroosters is belangrijk voor een gezonde en comfortabele woonomgeving.

Terug naar blog