Hoeveel ppm CO2 is normaal?

Hoeveel ppm CO2 is normaal?

Steeds meer mensen overwegen een CO2-meter aan te schaffen of hebben ondertussen al een dergelijke meter aangeschaft. Dat is natuurlijk een prima zaak. Het is in dat kader echter wel belangrijk dat je de gemeten waardes op de CO2 meter ook op de juiste wijze geïnterpreteerd kunnen worden. Met andere woorden; hoeveel ppm CO2 is dan normaal?

Heldere en door de GGD en ARBO opgestelde richtlijnen wat betreft de uitstoot van CO2

Wanneer gekeken wordt naar wat normale waardes zijn wat betreft de uitstoot van koolstofdioxide, zijn door de GGD en de ARBO heldere richtlijnen opgesteld. De partijen geven die richtlijnen aan door te werken met kleuren. Is er sprake van de kleur groen, dan geldt een ppm van tussen de 400 en 800. Groen staat ook nu voor goed en met 400 ppm heb je te maken met het niveau van de buitenlucht.

Een waarde van 1200 geldt als limiet; ventileren is dan echt noodzakelijk

Is er sprake van de kleur oranje, dan heb je het over een ppm waarde die ligt tussen de 800 en 1200. Dit geldt als een medium waarde. Is er echter sprake van de kleur rood, dan is sprake van meer dan 1200 ppm. Een waarde van 1200 geldt als absolute limiet voor de luchtkwaliteit in de binnenruimte. Ventileren is bij een dergelijke waarde dan ook echt noodzakelijk.

Houd de waardes in de gaten

Het is erg belangrijk om de waardes uitgedrukt in Parts per million steeds scherp in de gaten te houden. Is er sprake van een te hoge waarde, dan kunnen er ernstige gezondheidsklachten ontstaan. De meest gehoorde klachten in dit kader zijn wel een verergering van allergieën en hoofdpijn. Ook blijken mensen zich bij te hoge waarde veel minder goed te kunnen concentreren. Ook kan sprake zijn van droge ogen. Doorgaan sis bij dergelijke klachten sprake van een gebrek aan de juiste ventilatie.
Terug naar blog