Hoe ontstaat luchtvervuiling?

Luchtvervuiling is een veelbesproken onderwerp en toch is er nog steeds best veel onduidelijkheid over het ontstaan van luchtvervuiling en wat luchtvervuiling nou eigenlijk betekent voor onze gezondheid. Je leest er hier over. 

  • 24 januari 2022 

  • 3 minuten




De vervuiling van de atmosfeer met schadelijke stoffen

Als we spreken van luchtvervuiling, dan doelen we op de vervuiling van de atmosfeer met schadelijke stoffen. Luchtvervuiling ontstaat onder meer door verbrandingsprocessen in de industrie in de vorm raffinaderijen. Ook het verkeer en huishouden zorgen voor vervuiling van de lucht. Die vervuiling in de lucht bestaat voornamelijk uit stikstofdioxide, zwaveldioxide, fijn stof, benzeen, koolmonoxide en VOPS, zogenaamde vluchtige organische stoffen. Ook zware metalen als lood, zink en smog zorgen voor een vervuilde lucht. Ook de natuur kan bijdragen aan een vervuilde lucht Denk in dat kader maar eens aan een vulkaanuitbarsting en bosbranden. Is hier sprake van, dan komen stoffen als kool- en zwaveloxide vrij. In jargon spreekt met van een hotspot (een knelpunt in goed Nederlands) wanneer er op een bepaalde plek sprake is van een te hoge concentratie van verontreinigende stoffen. 

Luchtvervuiling kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten

Het is goed de mate van luchtvervuiling in de gaten te houden. Dit omdat het chronische gezondheidsklachten kan veroorzaken. Deze klachten zijn onder meer keel- en neusirritaties, klachten van astmatische aard en zelfs tot ernstige hart- en vaatziekten. In het kader van luchtvervuiling is een speciaal luchtkwaliteitsbeleid van kracht. Doel van dit beleid is het verbeteren van de luchtkwaliteit en om nadrukkelijk ook mensen te beschermen tegen risico’s van een sterk vervuilde lucht. Zeker senioren en astmapatiënten zijn extra gevoelig voor een vervuilde lucht. Het is zelfs een gegeven dat in ons land elk jaar opnieuw duizenden mensen vroegtijdig komen te overlijden als gevolg van een te hoge concentratie fijnstof en ozon in de lucht. Om die reden is het terugdringen van luchtvervuiling dan ook één van de prioriteiten van ons kabinet. Nog een bewijs dat luchtvervuiling serieus genomen wordt, is dat er normen voor de kwaliteit van de lucht in de wet zijn opgenomen. 

Pak eens wat vaker de fiets en laat de auto staan

Het is een feit dat langs de Nederlandse wegen het risico groter is dan elders in ons land. Er zijn overigens verschillende maatregelen die je kunt nemen om het risico voor jezelf zoveel mogelijk te beperken. Ga bijvoorbeeld niet hardlopen of fietsen langs drukkere wegen. Het is verstandiger een route te kiezen langs een minder drukke weg. Je kunt er ook voor kiezen wat vaker de fiets te pakken en de auto wat vaker te laten staan. Een fiets stoot immers geen schadelijke stoffen uit. 

Blijf ondanks luchtvervuiling wel altijd ventileren

In huis is het ondanks de luchtvervuiling niet echt verstandig om de ramen steeds dicht te houden. Vergeet niet dat de lucht in je huis soms vuiler kan zijn dan de lucht buiten. Daarom is het altijd zeer verstandig om altijd te ventileren in jouw woning. Wil je de luchtkwaliteit in jouw huis steeds monitoren, schaf dan een CO2-meter aan.

 RV2000P 

CO2 meter 

  • Morgen in huis

    Voor 23:59 besteld is de volgende werkdag gratis geleverd.

  • Aankoop bescherming

    Koop veilig online. Gratis verzekerd ongeacht de betaalmethode.

  • Gecertificeerd

    Onze meters zijn CE gecertificeerd en ISO (EN 55032; EN 55035) gekeurd.

  • Tevreden klanten

    We worden beoordeeld met een 9,2/10.