Hoe kun je de luchtvochtigheid in huis controleren en verbeteren?

Hoe kun je de luchtvochtigheid in huis controleren en verbeteren?

Steeds meer mensen onderkennen gelukkig het belang van een goede luchtkwaliteit en maken echt werk van het controleren van de luchtkwaliteit en de verbetering daarvan in hun woning. De grote vraag is echter hoe je de luchtvochtigheid in jouw woning nou precies en goed kunt controleren en eventueel verbeteren. We leggen je het hier uit.

Vocht is een perfecte voedingsbodem voor bacteriën, schimmes en zelfs zwam

De belangrijkste factor voor de luchtkwaliteit in elk huis is vocht. We koken en bereiden een maaltijd, we zweten gedurende de dag en staan onder de douche. Dergelijke activiteiten verhogen de luchtvochtigheid in elk huis. Hoe het precies met de luchtvochtigheid gesteld is, kun je prima meten met een hygrometer. Het is belangrijk de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Een te hoge mate van luchtvochtigheid namelijk, is een perfecte voedingsbodem voor bacteriën, schimmels en ook zwam. Is de lucht in jouw huis aan de droge kant, dan kan dit ook bepaalde klachten veroorzaken. Dit kan een sterk effect hebben op de ademhaling en droge lucht kan eveneens hoofdpijn veroorzaken.

Verluchten verbetert net meteen de kwaliteit van de lucht in jouw huis

Wanneer je met behulp van de hygrometer een afwijkende luchtvochtigheid hebt gemeten, dan is een tijdelijke maatregel die je kunt nemen het open zetten van de ramen. Dit is de beste manier voor een snelle verluchting. Bij voorkeur zet je twee ramen open om te verluchten. Je krijgt dan een luchtstroom door je huis, iets dat ook wel tocht genoemd wordt. Deze manier van verluchten is echter niets meer dan het verplaatsen van lucht. Dat betekent weer dat op die manier amper sprake is van een verbetering van de luchtvochtigheid in een woning. De luchtkwaliteit wordt in elk geval niet beter. Door deze manier van verluchten toe te passen, blijft de kans aanwezig dat je te maken krijgt met schimmels, zeker in de kleine hoekjes van jouw huis. Het is wel verstandig om er een gewoonte van te maken om elke dag opnieuw de slaapkamer en badkamer kort te luchten overigens.

Meer manieren om de kwaliteit van de lucht in jouw woning te verbeteren

Er zijn meer manieren die je kwaliteit van de lucht in je huis verbeteren. Zo is het een feit dat door het plaatsen van planten in je woning de lucht gezuiverd wordt. Verder is het zo dat het goed is om de toestellen in jouw huis goed te onderhouden. In dat kader kun je denken aan het reinigen en tijdig vervangen van de filters in de dampkap bijvoorbeeld. Stof verder ventilatoren af en laat bijvoorbeeld ook de CV ketel tijdig en frequent nakijken door een professional.

Het verschil tussen verluchten en ventileren is groot

Met een CO2-meter in jouw huis kun je checken of er sprake is van een te hoge mate van koolstofdioxide. Is er sprake van een te hoge waarde, dan zal deze meter een signaal afgeven en kun je passende maatregelen nemen. Die maatregelen kunnen zowel het luchten van een ruimte als beter ventileren zijn. Verschil tussen luchten en ventileren is het tijdelijke karakter dat luchten heeft. Ventileren geldt als de continue toestroom van verse lucht en de afvoer van vervuilde lucht in een ruimte. Ventilatieroosters zorgen voor continue ventilatie bijvoorbeeld.

Heel verstandig om zowel een CO2 meter als een hygrometer aan te schaffen om de luchtkwaliteit in de gaten te houden

Het aanschaffen van een CO2 meter is iets dat steeds meer mensen overwegen. Sterker nog; de verkoop van deze meters is de afgelopen periode sterk gegroeid. Wanneer je een CO2 meter in jouw huis plaatst en je reageert adequaat op de waarschuwingen van de meter, dan voorkom je zaken als hoofdpijn, verergering van allergieën en ook het feit dat jij je veel minder goed kunt concentreren. En zo kan een te hoog gehalte van koolstofdioxide in een ruimte voor meer en ernstige gezondheidsklachten zorgen. Alleen om die reden is het al goed om een CO2 meter aan te schaffen, zoals dat uiteraard ook geldt voor een hygrometer voor het monitoren van de luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte.
Terug naar blog