Een te hoge of lage luchtvochtigheid kan zorgen voor schimmelgroei, gezondheidsklachten en schade aan het huis. Houd daarom de luchtvochtigheid in huis op peil met een hygrometer (ook wel 'vochtmeter') van Rovary. Je weet dan op ieder moment van de dag of de lucht te droog of te vochtig is. Door tijdig te luchten of een luchtbevochtiger aan te zetten, zorg je ervoor dat het binnenklimaat aangenaam en gezond blijft. Zowel thuis als op de zaak is een hygrometer onmisbaar. Zoek je een betaalbare hygrometer/vochtmeter met hoge precisie, dan zit je goed bij Rovary.

Rovary Hygrometer met App RH10- Luchtvochtigheidsmeter

Normale prijs €39,99 EUR
Normale prijs Aanbiedingsprijs €39,99 EUR

Mini Hygrometer RH09

Normale prijs €24,99 EUR
Normale prijs Aanbiedingsprijs €24,99 EUR

Gratis aankoop
bescherming

Koop veilig online. Gratis verzekerd ongeacht de betaalmethode.

Morgen in huis

Voor 23:59 besteld is de volgende werkdag gratis geleverd.

Gecertificeerd

Onze meters zijn CE gecertificeerd en ISO (EN 55032; EN 55035) gekeurd.

20.000 +
Tevreden klanten

We worden beoordeeld met een 9,2/10.

Hygrometer met APP

Krijg inzicht in jouw luchtkwaliteit met de Rovary RH10 Hygrometer. 

Plaats de hygrometer waar je ook maar wilt en krijg deze te zien op jouw Telefoon!

De Hygrometer komt met batterijen en is gebruiksvriendelijk. Download de app, verbind en bekijk wat jouw waardes zijn! Gratis App


Accuduur van 1 jaar


Accurate meting


Tot 80 meter bereik


Data opslag van 1 jaar


Beheer meerdere ruimtes vanuit 1 App

De invloed van luchtvochtigheid binnen

Het doel van een hygrometer (ook wel 'vochtmeter') is het op peil houden van de luchtvochtigheid binnen. Waarom is dat belangrijk? Dat kunnen we het beste uitleggen door te illustreren wat een te hoge of lage luchtvochtigheid kan veroorzaken. En dat is nogal wat, zowel op de korte als de lange termijn.

Luchtwegklachten: een te droge lucht is zeer oncomfortabel voor mensen en huisdieren. Het minst erg is dat het gewoon niet fijn voelt om te ademen. Je hebt constant het idee dat je iets moet drinken of je keel moet schrapen. De luchtwegen kunnen geïrriteerd raken en long- en neusslijmvlies kan uitdrogen. Door een hygrometer te kopen weet je altijd precies hoe het zit met de luchtvochtigheid in huis! 

Is buitenlucht wel gezonder?

Infecties: bij langdurig verblijf in een te droge lucht kun je vatbaarder worden voor infecties met virussen en bacteriën. Wetenschappelijk onderzoek wijst bovendien uit dat een te droge lucht ervoor zorgt dat ziekteverwekkers langer kunnen overleven. door een hygrometer te gebruiken kun je de luchtvochtigheid tijdig weer op peil brengen en besmettingsgevaar terugdringen.

Irritatie: een te droge lucht kan op diverse plekken voor irritatie zorgen. Denk aan droge plekken in de huid, droge ogen en barstjes in de lippen. Voorkom dat je de hele dag aan het smeren en druppelen moet en koop die hygrometer.

Schimmelvorming: schimmels houden van een hoge luchtvochtigheid. Zij laten letterlijk hun sporen achter in de lucht, die de hele dag door aanwezige mensen en dieren wordt ingeademd. Zoek maar niet op ‘mycotoxinen’ en de gevolgen ervan, want je zou er bang van worden. Zorg er in plaats daarvan voor dat schimmels geen kans krijgen met een goede vochtmeter.

Wat is een betrouwbare hygrometer

Een betrouwbare hygrometer is een apparaat dat nauwkeurige en consistente metingen van de luchtvochtigheid produceert. Dit betekent dat de metingen van de hygrometer niet alleen nauwkeurig zijn op het moment van de meting, maar ook dat de metingen consistent zijn over een langere periode. Een betrouwbare hygrometer kan dus worden gebruikt om de luchtvochtigheid in een ruimte te monitoren en te beheren. Er zijn verschillende factoren die de betrouwbaarheid van een hygrometer beïnvloeden, zoals de kwaliteit van het materiaal of de sensoren die worden gebruikt, de nauwkeurigheid van het mechanisme dat de verandering in afmeting omzet in een meting, en de stabiliteit van de omgeving waarin de hygrometer wordt gebruikt. Al met al is het dus belangrijk om een kwalitatief hoogwaardige en nauwkeurige hygrometer te kiezen om ervoor te zorgen dat de metingen betrouwbaar zijn.

Zo gebruik je een hygrometer / vochtmeter

Het belang van goede luchtvochtigheid zal je wel duidelijk zijn. Hoe houd je deze met een hygrometer op peil? Een gezonde luchtvochtigheid ligt ongeveer tussen de 40 en 60%. Je hygrometer houdt dit percentage constant bij. Als je een meter van Rovary hebt, dan kun je deze waarden via de app bijhouden en direct ingrijpen wanneer het nodig is. Met ingrijpen bedoelen we het bevochtigen of ontvochtigen van de lucht. Hoe doe je dat?

Neem contact op

De lucht ontvochtigen

Geeft je hygrometer aan dat de luchtvochtigheid aan de hoge kant is, dan is het tijd om de lucht te ontvochtigen. Er zijn speciale apparaten te koop (luchtontvochtigers), die vocht aan de lucht onttrekken. Wij zouden aanraden om het eerst met een andere techniek te proberen, namelijk: ventileren. Simpelweg een raam (of twee) openzetten kan al genoeg zijn. Is dat niet voldoende, dan het aanzetten van de airco snel voor een betere luchtvochtigheid zorgen.

De lucht bevochtigen

Is de lucht te droog volgens de hygrometer, dan is het tijd om de lucht te bevochtigen. Met andere woorden: het percentage waterdamp in de lucht moet omhoog. Net als voor het ontvochtigen zijn er voor het bevochtigen van de lucht speciale apparaten verkrijgbaar. Er zijn alternatieve manieren om waterdamp aan de lucht toe te voegen. Deze zal je vooral thuis kunnen toepassen, op de zaak ben je min of meer aangewezen op een luchtbevochtiger. Thuis kun je bijvoorbeeld de badkamerdeur open laten staan tijdens en na het douchen, de natte was binnen ophangen en verwarmingsbakjes plaatsen.

Bestel

Veelgestelde vragen

? Wat meet je met een hygrometer?

Een hygrometer is een instrument dat wordt gebruikt om de luchtvochtigheid in een bepaalde ruimte of omgeving te meten. Het meet de hoeveelheid vocht in de lucht en geeft dit aan in procenten. Een te hoge of te lage luchtvochtigheid kan van invloed zijn op het comfort en de gezondheid van mensen en kan ook invloed hebben op de kwaliteit van materialen in een gebouw. Een te hoge luchtvochtigheid kan bijvoorbeeld leiden tot schimmelgroei en een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot uitdroging van de huid en slijmvliezen. Een hygrometer kan worden gebruikt in huizen, kantoren, musea, laboratoria, enzovoort. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid te controleren en indien nodig te reguleren om een gezonde en comfortabele omgeving te behouden.

? Wat is een betrouwbare hygrometer?

Een betrouwbare hygrometer is een instrument dat nauwkeurig en consistent de luchtvochtigheid kan meten en weergeven. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de betrouwbaarheid van een hygrometer, waaronder de nauwkeurigheid, kalibratie en kwaliteit van het instrument. Hieronder zijn enkele kenmerken van een betrouwbare hygrometer: Nauwkeurigheid: Een betrouwbare hygrometer moet nauwkeurig de luchtvochtigheid meten en weergeven. Het is belangrijk om te kiezen voor een hygrometer die voldoet aan de nauwkeurigheidsnormen en richtlijnen van de industrie. Kalibratie: Een hygrometer moet regelmatig worden gekalibreerd om de nauwkeurigheid te behouden. Kies een hygrometer die gemakkelijk te kalibreren is en waarvoor kalibratie-instructies beschikbaar zijn. Kwaliteit: Kies voor een hygrometer van goede kwaliteit om ervoor te zorgen dat het instrument lang meegaat en nauwkeurig blijft werken. Kijk naar merken en modellen die goede recensies hebben en die worden aanbevolen door experts. Type: Er zijn verschillende soorten hygrometers beschikbaar, zoals mechanische, elektronische en digitale hygrometers. Digitale hygrometers zijn vaak het meest nauwkeurig en gemakkelijk af te lezen, maar mechanische hygrometers kunnen ook betrouwbaar zijn als ze goed worden onderhouden. Gebruiksgemak: Kies voor een hygrometer die gemakkelijk te gebruiken en af te lezen is. Het moet duidelijke instructies hebben en gemakkelijk te plaatsen zijn in de ruimte waarin je de luchtvochtigheid wilt meten. Het is belangrijk om te investeren in een betrouwbare hygrometer om ervoor te zorgen dat je een nauwkeurige meting krijgt van de luchtvochtigheid in jouw huis of kantoor.

? Waar moet de hygrometer op staan?

De hygrometer moet op een geschikte plaats worden geplaatst om een nauwkeurige meting van de luchtvochtigheid te garanderen. Hieronder zijn enkele tips voor het plaatsen van een hygrometer: Plaats de hygrometer op ooghoogte: De hygrometer moet op ooghoogte worden geplaatst, zodat je de meting gemakkelijk kunt aflezen. Vermijd direct zonlicht: Plaats de hygrometer niet in direct zonlicht, omdat dit de meting kan beïnvloeden en onnauwkeurige resultaten kan geven. Plaats de hygrometer niet in de buurt van een luchtbevochtiger of -ontvochtiger: Plaats de hygrometer niet in de buurt van een luchtbevochtiger of -ontvochtiger, omdat dit de meting kan beïnvloeden en onnauwkeurige resultaten kan geven. Vermijd tocht en ventilatie: Plaats de hygrometer niet in de buurt van een ventilator of airconditioner, omdat dit de meting kan beïnvloeden en onnauwkeurige resultaten kan geven. Plaats de hygrometer in de kamer waarvan je de luchtvochtigheid wilt meten: Plaats de hygrometer in de kamer waarvan je de luchtvochtigheid wilt meten, omdat de luchtvochtigheid kan variëren tussen verschillende kamers in een huis. Door de hygrometer op de juiste plaats te plaatsen, kun je een nauwkeurige meting krijgen van de luchtvochtigheid in jouw huis of kantoor en ervoor zorgen dat je de nodige maatregelen kunt nemen om de luchtvochtigheid te reguleren.

? Is 70% luchtvochtigheid te hoog?

Een luchtvochtigheid van 70% kan als hoog worden beschouwd en kan leiden tot verschillende problemen in huis, zoals schimmelgroei en condensatie op ramen en muren. Een ideale luchtvochtigheid voor in huis ligt tussen de 40-60%. Als de luchtvochtigheid in huis boven de 60% komt, kan dit leiden tot een toename van huisstofmijt, schimmelgroei en andere allergenen. Een te hoge luchtvochtigheid kan ook bijdragen aan een oncomfortabel gevoel, vooral bij warm weer. Om de luchtvochtigheid in huis te reguleren, kan je overwegen om een luchtontvochtiger te gebruiken. Een luchtontvochtiger helpt om overtollig vocht uit de lucht te verwijderen en kan helpen om de luchtvochtigheid op een gezond niveau te houden. Als je regelmatig last hebt van een hoge luchtvochtigheid in huis, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Mogelijke oorzaken van een te hoge luchtvochtigheid zijn bijvoorbeeld een lekkage in de waterleiding of slechte ventilatie in huis. Door de oorzaak aan te pakken, kan je voorkomen dat de luchtvochtigheid in huis te hoog wordt.

? Hoe weet je of je huis te vochtig is?

1 van 2

Hoe werkt de hygrometer?

Er zijn verschillende soorten hygrometers, maar de meeste werken op een soortgelijke manier. De meeste hygrometers bevatten een materiaal dat reageert op de luchtvochtigheid, zoals een stukje papier dat uitzet of krimpt afhankelijk van de hoeveelheid waterdamp in de lucht. Dit materiaal wordt aangesloten op een mechanisme dat de verandering in afmeting omzet in een meting van de luchtvochtigheid. Sommige hygrometers bevatten bijvoorbeeld een haar of draad van natuurlijk of kunstmatig materiaal dat uitzet of krimpt afhankelijk van de luchtvochtigheid. Andere hygrometers gebruiken elektronische sensoren om de luchtvochtigheid te meten. Hoe dan ook, de hygrometer maakt gebruik van een bepaald materiaal of mechanisme om de luchtvochtigheid te meten en deze te tonen op een analoge of digitale weergave.

Wat is de beste plaats voor een hygrometer?

De hygrometer moet op een geschikte plaats worden geplaatst om een nauwkeurige meting van de luchtvochtigheid te garanderen. Hieronder zijn enkele tips voor het plaatsen van een hygrometer: Plaats de hygrometer op ooghoogte: De hygrometer moet op ooghoogte worden geplaatst, zodat je de meting gemakkelijk kunt aflezen. Vermijd direct zonlicht: Plaats de hygrometer niet in direct zonlicht, omdat dit de meting kan beïnvloeden en onnauwkeurige resultaten kan geven.

Plaats de hygrometer niet in de buurt van een luchtbevochtiger of -ontvochtiger: Plaats de hygrometer niet in de buurt van een luchtbevochtiger of -ontvochtiger, omdat dit de meting kan beïnvloeden en onnauwkeurige resultaten kan geven.

Vermijd tocht en ventilatie: Plaats de hygrometer niet in de buurt van een ventilator of airconditioner, omdat dit de meting kan beïnvloeden en onnauwkeurige resultaten kan geven.

Plaats de hygrometer in de kamer waarvan je de luchtvochtigheid wilt meten: Plaats de hygrometer in de kamer waarvan je de luchtvochtigheid wilt meten, omdat de luchtvochtigheid kan variëren tussen verschillende kamers in een huis.

Door de hygrometer op de juiste plaats te plaatsen, kun je een nauwkeurige meting krijgen van de luchtvochtigheid in jouw huis of kantoor en ervoor zorgen dat je de nodige maatregelen kunt nemen om de luchtvochtigheid te reguleren.