CO2 meters vanaf 1 juli 2023 verplicht in scholen!

CO2 meters vanaf 1 juli 2023 verplicht in scholen!

Scholen zijn verplicht vanaf 1 juli 2023 een CO2 meter geïnstalleerd te hebben in elk klaslokaal. De CO2 meter moet voldoen aan meerdere eisen die de overheid heeft opgesteld. De Rovary RV2000P voldoet aan al deze eisen.

Dit klinkt misschien onschuldig, maar het heeft grote impact op de gezondheid en productiviteit van onszelf en onze kinderen. Vermoeidheid, hoofdpijn en een verlaagde weerstand zijn allemaal verschijnselen die verband houden met een te hoog CO2 gehalte. 

Ongezonde CO2 niveaus binnen scholen

Te vaak komt het voor dat kinderen vermoeid en met hoofdpijn van school afkomen. Maar hoe weet je dat het CO2 gehalte te hoog is? Een gezonde binnenruimte heeft een CO2 gehalte onder de 800 Parts Per Million. Boven de 1200 Parts Per Million begint het koolzuurgehalte in het bloed hoog op te lopen en zal dit impact hebben op de gezondheid van kinderen en volwassenen. Onafhankelijke tests laten zien, dat wanneer de ramen en deuren gesloten zijn, binnen dertig minuten het CO2 niveau in een klaslokaal tot ver boven de 2000 PPM kan stijgen.

 

Wettelijk gezien mag het CO2 gehalte binnen scholen niet boven de 1000 PPM uitkomen, maar in een recent onderzoek van de overheid bleek dat 80% van de scholen niet aan deze norm voldoen! Dat zijn ruim 2.2 miljoen leerlingen die zich in een schadelijke ruimte begeven voor een groot deel van de dag. Daarnaast staat een te hoge concentratie CO2 ook in direct verband met de hoeveelheid bacteriën en ziektekiemen in de lucht. Tot voor kort werd hier nog weinig over gesproken, maar de corona pandemie heeft zowel de overheid als de samenleving meer bewust gemaakt van het belang van een gezonde en geventileerde binnenruimte. Om het aantal besmettelijke aerosolen te verminderen, werd met stevige noot geadviseerd om de ramen en deuren van de lokalen open te houden. 

 

CO2 Meter_voordelen CO2 meter

 

Overheidssubsidie voor CO2 meters

Om te voorkomen dat de luchtkwaliteit weer stevig achteruit gaat nu het leven weer normale vormen begint aan te nemen, heeft de overheid 17 miljoen euro vrijgesteld voor scholen voor de aankoop van CO2 meters om zo de luchtkwaliteit van de klaslokalen te kunnen meten en hierop te anticiperen. 

 

Verschil in kwaliteit CO2 meters

Helaas proberen meerdere partijen hier een voordeel uit te halen en bieden zij kwalitatief lage CO2 meters voor een goedkope prijs aan. Echter is gebleken dat deze meters vaak verkeerde waarden aangeven, geen CE keurmerk hebben en ook niet ISO gecertificeerd zijn. De verkeerde waarden zijn vaak zelfs dusdanig afwijkend dat dit nog steeds tot ongezonde binnenruimtes lijdt.

Kenmerken Rovary RV2000P

 1. Alarmfunctie & LED indicatie
 2. Oplaadbare batterij die tot 12 uur meegaat
 3. CE keurmerk
 4. ISO gecertificeerd (EN55032;EN55035)
 5. Automatische (ABC) kalibratie elke 30 Minuten
 6. Hoogste kwaliteit NDIR - Sensor
 7. Datalog functie

Als Nederlands bedrijf, kenmerken wij ons om bij te dragen aan een gezondere leefomgeving. Dit doen wij door specialistische en hoge kwaliteit CO2 meters te produceren die voldoen aan alle overheidseisen. Voor ons staan kwaliteit en service voorop.

 

Waarom kiezen voor Rovary

Omdat wij de gezondheid van leerlingen en leraren van uitermate belang vinden, gebruiken wij de hoogste kwaliteit NDIR-sensoren voor een zo nauwkeurig mogelijke CO2 calculatie. Uit meerdere tests die zijn gedaan met de Rovary RV2000P en CO2 meters van concurrenten is het volgende gebleken:

 

 1. Rovary RV2000P heeft de meeste log functies
 2. Rovary RV2000P is de enige met een Nederlandse handleiding
 3. Rovary RV2000P is de enige die zowel een CE keurmerk bevat als een oplaadbare batterij heeft
 4. Rovary RV2000P is de enige CO2 meter met zowel een automatisch alarm functie als ook een zeven daags data log functie. 
 5. Rovary RV2000P heeft de laagste foutmarge <5%
 6. Rovary RV2000P heeft de langste levensduur
 7. Rovary RV2000P kalibreert automatisch elke 30 minuten

 

Wat is het belang van een oplaadbare batterij?

Uit onze tests is gebleken dat er grootte verschillen in CO2 niveaus zijn binnen een ruimte. Wanneer een CO2 meter dicht bij een ventilatiepunt staat of hier juist ver van af, heeft dit direct invloed op de metingen die worden gedaan. Vaak zijn er maar een beperkt aantal stopcontacten in een klaslokaal en kunnen zij door de ligging grote invloed hebben op de CO2 waarden. Door de oplaadbare batterij in de Rovary RV2000P kun je op meerdere plekken in het klaslokaal metingen doen. Dit heeft als groot voordeel dat leraren beter kunnen anticiperen op de waarden in het klaslokaal met als gevolg dat de luchtkwaliteit wordt verbeterd en de productiviteit van de leerlingen wordt verhoogd. 

 

Wat is het belang van een automatisch alarm functie?

Door het automatisch alarm functie hoef je niet constant de waardes zelf in de gaten te houden. Door het drie kleuren licht systeem is het voor iedereen makkelijk te constateren of de hoeveelheid CO2 goed/normaal of slecht is. Wanneer de CO2 concentratie boven de 1200 PPM komt, gaat er automatisch een alarm af, waardoor zowel leraren als leerlingen weten dat het tijd is om een raam of deur open te zetten om de luchtventilatie te bevorderen. 

Wat is het belang van een lage foutmarge?

Lage kwaliteit CO2 meters worden gekenmerkt door goedkope sensoren die vaak storingen bevatten. Deze storingen lijden tot onnauwkeurige metingen met als gevolg dat er misinformatie naar buiten toe treedt. Hierdoor komt het regelmatig voor dat de CO2 meter een te lage PPM  gehalte in de ruimte aangeeft, terwijl het werkelijk aantal CO2 vele malen hoger ligt. 

Hoge kwaliteit meters, zoals de Rovary RV2000P hebben een dubbel kanaal NDIR sensor die storingen en afwijkingen tot een minimum beperken, waardoor je altijd gewaarborgd bent van accurate metingen. Hierdoor zal de luchtkwaliteit omhoog gaan met als gevolg dat leerlingen en leraren zich beter kunnen concentreren, minder snel ziek worden en een hogere productiviteit behalen.

  

Terug naar blog