Aan welke eisen dient de CO2 meter te voldoen?

Bij het kiezen van de beste CO2 meter is het belangrijk te kijken of u te maken heeft met wettelijke richtlijnen. Zo is het in de Belgische horeca inmiddels verplicht om een CO2 meter op een goed zichtbare plek te plaatsen.

Omdat bezoekers de waarden moeten kunnen lezen, is een groot en duidelijk display wenselijk. Verder wordt in het Nederlandse bouwbesluit een aantal eisen aan CO2 meters gesteld.

Volgens het bouwbesluit moet een CO2 meter o.a.:

Constant op netspanning kunnen werken en bij tijdelijke onderbreking van de stroomtoevoer zonder problemen doormeten;

Een (CO2-)meetbereik van 300 - 5.000 PPM hebben;

De CO2 meter heeft een meetbereik van 300 – 5000 ppm.

Met een duidelijk signaal aangeven wanneer er in de ruimte geventileerd moet worden;

Zichzelf automatisch kalibreren.


Is het in uw situatie wenselijk of noodzakelijk aan de eisen van het bouwbesluit te voldoen, dan hebben we bij Rovary de beste CO2-meters voor u. Deze voldoen namelijk allemaal aan bovenstaande eisen. Bovendien zijn ze gecertificeerd voor de Europese markt.

Draagbaarheid: meerdere ruimtes meten

Wilt u de luchtkwaliteit waarborgen in een gebouw met meerdere ruimtes, bijvoorbeeld een school, ziekenhuis of kantoorpand?

Dan is de draagbaarheid voor u een factor om mee te nemen wanneer u de beste CO2 meter zoekt. Als de accu krachtig genoeg is, kunt u de CO2-meter langere tijd gebruiken zonder netstroom.

Dat is erg handig wanneer u één meter voor meerdere ruimtes wilt gebruiken. In ons eigen assortiment zouden we dan de Rovary RV2000P adviseren.

Deze heeft een zeer capabele accu. Het CO2-gehalte,
de temperatuur en de luchtvochtigheid worden
real-time gemeten: na het verplaatsen geeft de
meter vrijwel direct weer de actuele waarden aan.

Als u deze optie naast de optie legt om elke ruimte van een eigen meter te voorzien, dan komt u al snel tot de conclusie dat de RV2000P de beste CO2 meter voor u is.

Aan welke eisen dient de CO2 meter te voldoen?

We noemden net al even het meetbereik van CO2 meters, maar wat betekenen deze waarden eigenlijk? Dat leggen we zometeen uit. Eerst noemen we nog graag dat de beste CO2 meters een NDIR CO2 sensor hebben.

Dit is de meest accurate type sensor van het moment. Alle CO2 meters van Rovary zijn voorzien van een hoogwaardige NDIR sensor. Eerdergenoemde RV2000P heeft zelfs een dubbelkanaals sensor voor extra nauwkeurigheid.

Dan nu de waarden. De beste CO2 meters hebben een meetbereik met minimaal de ideale (gewenste, gezonde) waarden met een flinke bandbreedte boven en onder deze waarden.

Wat betreft de luchtvochtigheid in huis: een relatieve luchtvochtigheid van 40 - 60% is ideaal. Het meetbereik van onze luchtkwaliteitsmeters ligt daar ruim boven en onder, namelijk 5 - 95%.

De ideale binnentemperatuur ligt rond de 18 graden. Dit in verband met vocht en (het voorkomen van) schimmelvorming. Met een bereik van 0 - 50°C zit dat bij Rovary wel goed.

Het CO2-gehalte wordt gemeten in PPM (parts per million) en kent een aantal stappen. Zo heeft buitenlucht een concentratie van rond de 400 PPM. Een normale gezonde binnenlucht heeft een CO2- gehalte van tussen de 400 en 800 PPM. Daarboven geldt: hoe hoger groter en langduriger de gevolgen zijn voor de gezondheid. Een meetbereik tot 5.000 PPM is ruim voldoende, omdat u ver onder deze waarde (vanaf 800 PPM) al extra dient te ventileren.

Let er bij het kiezen van de beste CO2 meter in ieder geval op, dat deze een duidelijke waarschuwing geeft wanneer het CO2-gehalte boven de ‘gezonde’ waarde komt. Zo zijn zelfs de meest milde klachten, zoals vermoeidheid en sufheid, te voorkomen door op tijd te ventileren.

Kies de beste CO2 meter bij en met Rovary

Komt u er na het lezen van deze pagina nog niet helemaal uit? We kijken graag samen met u wat voor u de beste CO2 meter is. Met ons bescheiden assortiment van hoge kwaliteit CO2 meters kunnen we voor vrijwel iedere situatie de beste CO2 meter bieden:Thuisgebruik en kantoren


Horeca, theaters en bioscopen


Sportscholen en verenigingen


Kapperszaken en beautysalons


Scholen en kinderdagverblijven


De kwaliteit van onze CO2 meters wordt inmiddels internationaal erkend. Zo worden onze meters aangeraden door Belgische zender VRT en klanten beoordelen onze producten en service met gemiddeld 4,2 van 5 sterren.


Aarzel dan ook niet om contact met ons op te nemen voor advies. Begin vandaag aan het verbeteren van uw luchtkwaliteit met de beste CO2 meters van Rovary!