Kun je PV panelen direct aansluiten op een thuisbatterij?

Ja, het is mogelijk om zonnepanelen direct aan te sluiten op een thuisbatterij. Dit wordt vaak gedaan om de opgewekte zonne-energie op te slaan en later te gebruiken wanneer de vraag naar elektriciteit hoger is dan de directe opwekking. Het aansluiten van zonnepanelen op een thuisbatterij vereist echter een geschikte omvormer die de gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen omzet in wisselstroom (AC) die geschikt is voor het opladen van de batterij en het voeden van het elektriciteitsnetwerk.

Er zijn twee typen omvormers die gebruikt kunnen worden bij een thuisbatterijsysteem:

  1. Hybrid omvormer: Een hybrid omvormer combineert de functionaliteit van een omvormer voor zonnepanelen en een omvormer voor batterijopslag. Deze omvormer kan zowel de zonne-energie omzetten in bruikbare elektriciteit voor direct gebruik als de overtollige energie opslaan in de thuisbatterij.

  2. Aparte omvormers: In sommige gevallen kan het nodig zijn om aparte omvormers te gebruiken voor de zonnepanelen en de thuisbatterij. Dit kan afhangen van het type en de compatibiliteit van de bestaande omvormer voor zonnepanelen en de thuisbatterij.

Het is belangrijk om bij het aansluiten van zonnepanelen op een thuisbatterij rekening te houden met de capaciteit van de batterij en de maximale laad- en ontlaadsnelheden. Een professionele installateur kan je helpen bij het ontwerpen en installeren van een systeem dat aan jouw specifieke behoeften voldoet en zorgen voor de juiste aansluiting en configuratie van de zonnepanelen en de thuisbatterij.

Terug naar blog