Hoeveel zonnepanelen voor een gezin van 4 personen?

Het aantal zonnepanelen dat een gezin van 4 personen nodig heeft, hangt af van verschillende factoren, zoals het gemiddelde energieverbruik van het gezin, de beschikbare dakruimte en de zonnestraling op de locatie.

Over het algemeen wordt geschat dat een gemiddeld gezin van 4 personen jaarlijks ongeveer 4.000 tot 6.000 kilowattuur (kWh) aan elektriciteit verbruikt. Om een ruwe schatting te maken van het aantal zonnepanelen dat nodig is, kan de volgende formule worden gebruikt:

Jaarlijks energieverbruik (kWh) / Gemiddelde opbrengst per zonnepaneel (kWh) = Benodigd aantal zonnepanelen

De gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel hangt af van verschillende factoren, zoals het vermogen van het paneel, de efficiëntie en de zonnestraling op jouw locatie. Over het algemeen wordt geschat dat een zonnepaneel jaarlijks ongeveer 1.000 kWh aan elektriciteit kan opwekken.

Laten we als voorbeeld nemen dat het gezin van 4 personen jaarlijks ongeveer 5.000 kWh aan elektriciteit verbruikt. In dat geval zou het benodigde aantal zonnepanelen worden berekend als volgt:

5.000 kWh / 1.000 kWh = 5 zonnepanelen

Houd er echter rekening mee dat dit een ruwe schatting is en dat de werkelijke opbrengst en het benodigde aantal zonnepanelen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Het wordt aanbevolen om een professionele zonne-installateur te raadplegen om een gedetailleerde analyse te laten uitvoeren en het optimale aantal zonnepanelen te bepalen op basis van jouw specifieke situatie.

Terug naar blog