Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 6.000 kWh?

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om 6.000 kWh aan elektriciteit op te wekken, zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden. De hoeveelheid elektriciteit die een zonnepaneel kan produceren, hangt af van het vermogen van het paneel en de gemiddelde zonnestraling op jouw locatie. Over het algemeen kun je de volgende benadering gebruiken om een schatting te maken:

  1. Bepaal het gemiddelde vermogen van de zonnepanelen: Zonnepanelen hebben een vermogensclassificatie, uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dit geeft aan hoeveel vermogen een zonnepaneel kan genereren onder ideale omstandigheden. Stel dat je zonnepanelen hebt met een vermogen van 300 Wp per paneel.

  2. Bereken de totale capaciteit: Om de totale capaciteit van de zonnepanelen te bepalen, deel je de gewenste energieopwekking (6.000 kWh) door de gemiddelde opbrengst per paneel. Bijvoorbeeld, 6.000 kWh / 0,3 kW (300 Wp) = 20.000 Wp of 20 kWp.

  3. Neem de systeemefficiëntie in overweging: Houd er rekening mee dat de daadwerkelijke opbrengst van een zonnepaneelsysteem iets lager kan zijn dan het nominale vermogen vanwege factoren zoals omvormerverliezen, kabelverliezen en schaduw. Een efficiëntie van ongeveer 80-90% wordt vaak gebruikt als schatting. In dit voorbeeld moet je de totale capaciteit (20 kWp) delen door de systeemefficiëntie om het benodigde vermogen te bepalen. Bijvoorbeeld, 20 kWp / 0,85 (85% efficiëntie) = 23,5 kWp.

Houd er rekening mee dat dit een ruwe schatting is en dat de werkelijke opbrengst kan variëren afhankelijk van factoren zoals de oriëntatie en hellingshoek van de zonnepanelen, de lokale klimatologische omstandigheden en eventuele schaduwproblemen. Het is raadzaam om een professionele zonne-installateur te raadplegen om de optimale configuratie voor jouw specifieke situatie te bepalen.

Terug naar blog