Hoe lang kan je energie opslaan in thuisbatterij?

De hoeveelheid energie die je kunt opslaan in een thuisbatterij wordt bepaald door de capaciteit van de batterij, uitgedrukt in kilowattuur (kWh). De opslagcapaciteit kan variëren afhankelijk van het specifieke model en de configuratie van de thuisbatterij.

Om een voorbeeld te geven, laten we zeggen dat je een thuisbatterij hebt met een capaciteit van 10 kWh. Dit betekent dat de batterij theoretisch maximaal 10 kWh aan energie kan opslaan. Het daadwerkelijke energieverbruik dat je kunt opslaan, hangt echter af van verschillende factoren, zoals het vermogen van de aangesloten apparaten en het energieverbruikspatroon.

Als je bijvoorbeeld een apparaat hebt dat 1 kW (1000 watt) verbruikt, zou je theoretisch de batterij gedurende 10 uur kunnen voeden voordat deze volledig ontladen is. Houd er echter rekening mee dat er ook verliezen zijn tijdens het laden en ontladen van de batterij, dus de daadwerkelijke tijd dat je energie kunt opslaan, kan iets korter zijn.

Het is belangrijk op te merken dat thuisbatterijen vaak worden gebruikt om pieken in het energieverbruik op te vangen, om de zelfvoorziening te vergroten of als noodstroomvoorziening bij een stroomstoring. De daadwerkelijke tijd dat je energie kunt opslaan, varieert afhankelijk van het energieverbruikspatroon, het moment van opladen en ontladen, en de instellingen van het systeem.

Het is raadzaam om de technische specificaties van de thuisbatterij te raadplegen voor de exacte opslagcapaciteit en om advies in te winnen bij een professionele installateur om de mogelijkheden en beperkingen van een specifiek systeem te begrijpen.

Terug naar blog