Is 70% luchtvochtigheid te hoog?

Een luchtvochtigheid van 70% wordt over het algemeen beschouwd als een vrij hoge luchtvochtigheid. Hoewel er geen vaste grens is die bepaalt wat precies als "te hoog" wordt beschouwd, kan een luchtvochtigheid van 70% en hoger enkele ongemakken met zich meebrengen.

Bij een luchtvochtigheid van 70% of hoger kan de lucht als vochtig en klam aanvoelen. Dit kan resulteren in een plakkerig gevoel op de huid en het kan moeilijker zijn om af te koelen, omdat zweet minder goed verdampt. Bovendien kan hoge luchtvochtigheid ook het gevoel van benauwdheid versterken, waardoor ademhalen moeilijker kan worden.

Daarnaast kan een luchtvochtigheid van 70% of hoger de groei van schimmels en de verspreiding van allergenen bevorderen. Dit kan problematisch zijn voor mensen met allergieën of astma.

Het is belangrijk op te merken dat het comfortniveau en de tolerantie voor luchtvochtigheid kunnen variëren tussen individuen. Sommige mensen voelen zich misschien comfortabeler bij hogere luchtvochtigheidsniveaus, terwijl anderen het als ongemakkelijk ervaren. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de temperatuur, omdat de combinatie van hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen het ongemak kan versterken.

Als je luchtvochtigheid van 70% of hoger als onaangenaam ervaart, kun je overwegen om gebruik te maken van een luchtontvochtiger om het vochtgehalte in de lucht te verminderen.

Terug naar blog