Hoe vochtig mag een buitenmuur zijn?

De vochtigheid van een buitenmuur kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het weer, de blootstelling aan regen en de constructie van de muur. Over het algemeen wordt echter aangenomen dat een vochtigheidspercentage van minder dan 15% acceptabel is voor een buitenmuur. Het is belangrijk dat de muur niet te vochtig is om problemen zoals schimmelgroei, afbladderende verf, beschadigd metselwerk en structurele schade te voorkomen.

Het meten van de vochtigheid van een buitenmuur kan worden gedaan met behulp van een vochtmeter speciaal ontworpen voor bouwmaterialen. Deze meters hebben meestal pinnen of elektroden die in het oppervlak van de muur worden gestoken om het vochtgehalte te meten. Het is raadzaam om verschillende metingen op verschillende plaatsen van de muur uit te voeren om een beter beeld te krijgen van de algehele vochtigheid.

Als de vochtigheid van de buitenmuur te hoog is, kan dit wijzen op problemen zoals lekkages, slechte isolatie of vochtophoping in de muur. In dat geval is het belangrijk om de oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen en passende maatregelen te nemen om het probleem op te lossen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je lekkages repareert, de buitenmuur afdicht, de drainage rondom de muur verbetert of de isolatie van de muur versterkt.

Terug naar blog