Hoe krijg je vochtige muren?

Er zijn verschillende manieren waarop muren vochtig kunnen worden. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van vochtige muren:

  1. Opstijgend vocht: Opstijgend vocht is een veelvoorkomende oorzaak van vochtige muren. Het ontstaat wanneer water uit de grond door capillaire werking in de muren trekt. Dit kan gebeuren als er geen of een defecte waterkering aanwezig is om het vocht tegen te houden.

  2. Doorslaand vocht: Doorslaand vocht treedt op wanneer regenwater rechtstreeks in de buitenmuur dringt en naar binnen sijpelt. Dit kan gebeuren als de buitenmuur beschadigd is, zoals bij scheuren, losse voegen of beschadigd metselwerk. Het kan ook optreden bij onvoldoende bescherming van de buitenmuur, zoals het ontbreken van een goede gevelbekleding.

  3. Lekkages: Lekkages in leidingen, sanitair of dak kunnen ook vochtige muren veroorzaken. Wanneer water uit een lekkage de muren bereikt, kunnen ze vochtig worden. Dit kan optreden bij zichtbare lekkages, maar ook bij verborgen lekkages achter muren of in het leidingwerk.

  4. Condensatie: Condensatie kan optreden wanneer vochtige lucht in contact komt met koude oppervlakken, zoals muren. Dit gebeurt vaak in ruimtes met onvoldoende ventilatie, zoals badkamers, keukens of kamers met hoge luchtvochtigheid. De gecondenseerde waterdamp kan de muren aantasten en vochtproblemen veroorzaken.

  5. Ongunstige omgevingsomstandigheden: Omgevingsfactoren zoals een hoge grondwaterstand, natte bodems, een vochtige kelder of vochtige buitenomgeving kunnen ook bijdragen aan vochtige muren.

Het is belangrijk om de oorzaak van vochtige muren te identificeren om de juiste maatregelen te nemen voor vochtbestrijding en schadebeperking. In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om een professionele vochtexpert in te schakelen om de situatie te beoordelen en geschikte oplossingen voor vochtbestrijding aan te bevelen.

Terug naar blog