Wat doet een CO2 meter?

Een CO2-meter helpt bij het controleren van de CO2-concentratie in de lucht. Aan de verhouding CO2 die in de lucht zit, kan gezien worden of de luchtkwaliteit goed is. Een goede luchtkwaliteit is belangrijk voor onze gezondheid en om klachten te voorkomen. Met een CO2-meter kan op tijd geventileerd worden zodat de luchtkwaliteit in een ruimte goed blijft. 

 • 2 oktober 2021

 • 1 minuut


Wat is CO2?

CO2, ook wel koolstofdioxide genoemd, komt van nature voor in de atmosfeer van de aarde. Door verbranding van fossiele brandstoffen zoals kolen en dieren vindt er CO2-uitstoot plaats. Maar ook mensen ademen elke dag CO2 uit wat bijhelpt aan de totale CO2-uitstoot. Een mens ademt ongeveer 1 kilo CO2 uit per dag. Maar bijvoorbeeld het gebruik van auto’s of vliegtuigen geeft ook heel erg veel CO2-uitstoot. Planten, bomen en plankton in de zee nemen CO2 op in plaats van dat ze het uitstoten. CO2 wordt door deze organismen weer omgezet naar zuurstof (O2), wat wij vervolgens weer inademen. Daarom is het ook zo belangrijk dat we de natuur behouden, want de natuur zorgt voor een schonere lucht!  

Waarom staat er op een CO2-meter vaak ook de luchtvochtigheid en temperatuur?

Naast CO2, hebben de luchtvochtigheid en temperatuur ook invloed op een goede luchtkwaliteit. De luchtvochtigheid in een ruimte wordt beïnvloed door de hoeveelheid waterdamp die wordt geproduceerd door bijvoorbeeld te ademen, koken of douchen. Een ideale luchtvochtigheid is tussen de 40 en 60% in een ruimte. Er is dan genoeg vocht in de lucht voor het behouden van een goed en gezond binnenklimaat. De luchtvochtigheid en temperatuur staan in relatie met elkaar. Wanneer het te koud is bijvoorbeeld in huis, ontstaat er meer vocht in een ruimte. Een lage gevoelstemperatuur zorgt weer voor een flinke toename in schimmel en bacteriën wat weer slecht is voor onze gezondheid. Het is dus belangrijk dat een ruimte tussen de 19 en 23°C is om voor een goede temperatuur.   

Gezondheidsklachten door een te hoge CO2-concentratie

Een CO2-meter heeft een kleine sensor welke meet wat de CO2-concentratie is een ruimte. Door verschillende activiteiten zoals koken of douchen of het uitnodigen van mensen kan de CO2-concentratie oplopen. Is het aantal PPM (parts per million) te hoog? Dan gaat de sensor af. Een gewenst aantal PPM in een ruimte is tussen de 400 – 800 PPM. Als het CO2-gehalte hoger is dan 1000 PPM, kunnen er gezondheidsklachten ontstaan. Deze gezondheidsklachten kunnen variëren van fysieke problemen zoals vermoeidheid, concentratieproblemen of hoofdpijn. Maar ook astmatische klachten of allergieën zoals hooikoorts kunnen verergeren. Als de luchtkwaliteit niet goed is, kunnen bacteriën en virussen ook langer in de lucht blijven hangen waardoor bijvoorbeeld griep zich sneller kan verspreiden in een ruimte. 

CO2 meten in een ruimte 

Om de CO2-concentratie in een ruimte te meten heb je als eerste een CO2-meter nodig, bijvoorbeeld de meter van Rovary. Voordat de CO2-meter gebruikt kan worden om de luchtkwaliteit te meten, moet deze eerst gekalibreerd worden. Daarnaast is het belangrijk dat de meter op een goede plek staat zodat er een correcte CO2-concentratie wordt gemeten. De CO2-meter kan het beste geplaatst worden op een kast of tafel niet te dicht bij ramen of muren, dit kan de meting namelijk beïnvloeden. Meer informatie over waar een CO2-meter geplaatst kan worden, kun je vinden in onze blog hierover. 

 RV2000P 

CO2 meter 

 • Morgen in huis

  Voor 23:59 besteld is de volgende werkdag gratis geleverd.

 • Aankoop bescherming

  Koop veilig online. Gratis verzekerd ongeacht de betaalmethode.

 • Gecertificeerd

  Onze meters zijn CE gecertificeerd en ISO (EN 55032; EN 55035) gekeurd.

 • Tevreden klanten

  We worden beoordeeld met een 9,2/10.