Hoe werkt een CO2 meter?

Een CO2-meter meet wanneer er sprake is van voldoende ventilatie. Met een CO2 meter wordt de hoeveelheid koolstofdioxide gemeten in een ruimte. De hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) wordt voornamelijk verhoogd in een ruimte door uitademen. Dit is handig om te weten, niet alleen omdat een te hoge CO2 waarde in een ruimte slecht is voor de mens maar ook omdat aerosolen vrijkomen tijdens het uitademen. Een te hoge CO2 waarde in een ruimte geeft dus ook de indicatie dat er te veel aersolen aanwezig zijn.

 • 31 januari 2022

 • 4 minuten


CO2 meter en ventileren

Een CO2 meter en ventilatie worden vaak in één adem genoemd. Ventileren is het vervangen van de lucht in een ruimte. In een binnenruimte waar langdurig meerder mensen aanwezig zijn, is goed ventileren erg belangrijk. Door goed te ventileren voorkom je namelijk dat schadelijke stoffen- waaronder aerosolen zich op kunnen hopen in de ruimte en zich eventueel kunnen verspreiden. Ventileren zorgt er eveneens voor dat er steeds voldoende verse en frisse lucht doorstroomt en dus ook de noodzakelijke zuurstof.

Luchtkwaliteit

Met een CO2 meter ben je in staat de luchtkwaliteit in een bepaalde ruimte structureel te monitoren. Op basis van de gemeten waarden kun je vervolgens veel bewuster ventileren met de beschikbare ventilatiemogelijkheden. Een CO2 meter waarschuwt je bovendien steeds tijdig als bijvoorbeeld een mechanisch ventilatiesysteem niet in orde is en/of niet goed functioneert. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er te weinig verse lucht wordt aangevoerd en er sprake is van te veel recirculatie.

Goede indicator voor luchtverversing en kwaliteit van de lucht

Waarom is het nodig om de luchtkwaliteit te meten? Wanneer de luchtkwaliteit niet in orde is krijgen geurtjes en schadelijke fijnstoffen, zoals virussen en bacteriën, de gelegenheid om zich op te hopen. Er bestaat een direct verband tussen de concentratie van CO2 in een ruimte en de hoeveelheid schadelijke stoffen in de lucht. Zo stelde De Gezondheidsraad al eerder vast dat het CO2 gehalte een zeer goede indicator is voor de luchtverversing en de kwaliteit van de lucht.

Zo kun je veel bewuster ventileren

Als het buiten kouder wordt, dan zetten we de verwarming aan en houden we de ramen en deuren het liefst dicht. Wanneer het buiten warmer wordt, dan gaat in veel gevallen de airco aan en blijven ramen en deuren al eveneens gesloten. Door het sluiten van ramen en deuren komt er dus geen verse lucht meer in de ruimte. Dit is een ongewenste situatie. Precies daarom is het gebruik van een CO2 meter verstandig. Door de aanwezigheid van een dergelijke meter, kun je immers veel bewuster ventileren. Bewust ventileren is voldoende ventileren. Niet teveel, want je hebt natuurlijk ook te maken met energiekosten. Ventileer dus voldoende, niet overmatig.

Wanneer is er sprake van frisse lucht?

Wanneer er sprake is van frisse lucht? De CO2 meter geeft bij de gewenste situatie in een ruimte altijd een waarde van onder de 1000 PPM aan. PPM staat voor Parts Per Million. Geeft de CO2 meter een waarde aan van onder de 1000 PPM, dan is sprake van een gezonde hoeveelheid CO2 in de lucht. CO2 is een gas zonder kleur en geur. Koolstofdioxide ademen wij mensen uit, al is dat in relatief kleine hoeveelheden. Gedurende de dag echter, kan die kleine hoeveelheid in een school, op kantoor en ook thuis toch behoorlijk oplopen. Zeker als sprake is van een druk klaslokaal, een kleiner kantoor met langdurig veel mensen of wanneer je bezoek hebt thuis.

Symptomen te hoge CO2 gehalte

Door de aanschaf van een CO2 meter, kan je steeds de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht meten. Op basis van de aangegeven waarde van de meter, kun je eventueel actie ondernemen. Een te hoog CO2 gehalte kan al snel leiden tot vervelende hoofdpijn. Wanneer je gevoelig bent voor een allergie, dan zul je bij teveel CO2 in de lucht sneller last van irritaties krijgen. Bovendien betekent een te hoog CO2 gehalte in de lucht dat bijvoorbeeld virussen in staat worden gesteld om zichzelf sneller te verspreiden. Met andere woorden, te veel CO2 in de lucht betekent simpelweg een ongezond leefklimaat.

 RV2000P 

CO2 meter 

Simpel ventileren door het openen van een raam of een deur

Wanneer er namelijk sprake is van een te hoge PPM-waarde in CO2, dan zal de CO2 meter een melding geven en dat er geventileerd moet worden. Ventileren kun je vervolgens op een natuurlijke wijze doen door heel simpel een raam of deur te openen. Mocht dat om wat voor reden ook niet lukken of niet mogelijk zijn, dan zal er middels mechanische ventilatie geventileerd moeten worden. Lees meer over ventileren in onze blog over ventileren.

Waar plaats je idealiter de CO2 meter?

Het aanschaffen van een CO2 meter is op zich niet moeilijk. Bijvoorbeeld onze Rovary RV2000P is geschikt voor alle metingen. Wat nog wel belangrijk is, is de plaats die jij deze meter geeft. Idealiter plaats je de CO2 meter op tafelhoogte en op een plaats waar niet direct ingeademd wordt. Is dat wel het geval, dan zijn de waarden op de CO2 meter niet betrouwbaar en geeft de CO2 meter vaak een te hoge waarde aan. Belangrijk is verder dat de CO2 meter op minimaal anderhalve meter van een open raam of een geopende deur geplaatst wordt. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om de CO2 meter aan de muur te bevestigen.

 • Morgen in huis

  Voor 23:59 besteld is de volgende werkdag gratis geleverd.

 • Aankoop bescherming

  Koop veilig online. Gratis verzekerd ongeacht de betaalmethode.

 • Gecertificeerd

  Onze meters zijn CE gecertificeerd en ISO (EN 55032; EN 55035) gekeurd.

 • Tevreden klanten

  We worden beoordeeld met een 9,2/10.

Beter binnenklimaat is een kwestie van bewustwording én het gebruik van een CO2 meter

Een goede CO2 meter bied je bescherming tegen de grote gezondheidsrisico’s die kleur- en geurloos gas nou eenmaal kan veroorzaken. Zeker op plaatsen waar gewerkt wordt, is goede ventilatie van wezenlijk belang. In algemene zin kan gesteld worden dat het zorgen voor een beter en gezonder binnenklimaat toch vooral een kwestie van een stuk bewustwording en uiteraard het gebruik van een goede CO2 meter is. Door met dank aan de CO2 meter bewust te ventileren, kun je ook nog eens besparen op de energiekosten. En dat zal iedereen toch ook als muziek in de oren klinken.

Houd rekening met de bekende meetfout van de sensor van de CO2 meter

Dan nog over de aanschaf van een goede CO2 meter. Bij de aanschaf van een dergelijke en in feite onmisbare meter, dan krijg je altijd te maken met de bekende meetfout van de sensor. Zaak om daar goed rekening mee te houden. Kies je voor een CO2 meter met een bereik tot 5000 PPM, dan is een meetfout van 50 PPM nog alleszins aanvaardbaar. Kies je echter voor een bereik tot 10.000 PPM, dan is een aanvaardbare meetfout een waarde tot 100 PPM. Bij de aankoop van een CO2 meter is het eveneens goed om rekening te houden met het verschil tussen meters die uitgaan van gezondheid en meters die zich vooral richten op veiligheid. In de meeste gevallen is een CO2 meter met een meetbereik tot 5000 PPM acceptabel voor de gezondheid en volstaat voor de veiligheid een CO2 meter met een meetbereik tot 10.000 PPM.

Kies je voor een lokaal alarm of een online discreet alarm in de vorm van een SMS bericht

Bij de keuze voor een CO2 meter is ook de wijze van alarmeren iets om nadrukkelijk rekening mee te houden. De CO2 meters hebben stuk voor stuk een alarmmogelijkheid wanneer er sprake is van een te hoog CO2 gehalte in een ruimte. Vaak kun je kiezen voor een lokaal alarm of voor een online disreet alarm. Met een lokaal alarm wordt gedoeld op bijvoorbeeld een piepton of flitsen wanneer de waarde in een ruimte te hoog is. Bij een online discreet alarm wordt in de meeste gevallen een SMS bericht naar je smartphone gestuurd.

Je hebt veel te kiezen als het om een CO2 meter gaat; verdiep je vooraf goed in de materie en maak zo de voor jou beste keuze

In het kader van de veiligheid wordt in zo goed als alle gevallen gekozen voor een lokaal alarm. Zeker in werksituaties is dit ook zeer wenselijk. Door te kiezen voor een lokaal alarm zijn mensen meteen op de hoogte van de situatie en van het te hoge CO2 gehalte in de werkruimte. Als het om gezondheid gaat, wordt eerder gekozen voor een lokaal discreet alarm. In dat geval ontvang je als de CO2 concentratie aan de hoge kant is een SMS bericht of een e-mail met een waarschuwing. Overigens beschikken vrijwel alle beschikbare CO2 meters over een led indicator. Je hebt dus veel te kiezen als het om de onmisbare CO2 meters gaat. Het is vooral belangrijk om je goed te verdiepen in de beschikbare CO2 meters en zo de voor jouw situatie de beste keuze te maken.