Hoe lang gaat een CO2 meter mee?

Hoe lang gaat een CO2 meter mee?

Goede vraag; hoe lang gaat een CO2 meter eigenlijk mee? De aanschaf van een dergelijke meter is een verstandige keuze, maar wanneer dien je de meter eigenlijk te vervangen en moet je een dergelijke meter eigenlijk wel vervangen?

De gevoeligheid van de sensor neemt met de tijd af

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, een CO2-meter heeft zeker wel een houdbaarheidsdatum. Die houdbaarheidsdatum heeft alles te maken met de gevoeligheid van de belangrijke sensor. De gevoeligheid van de sensor neemt namelijk met de tijd af. Gemiddeld genomen kan uitgegaan worden van het feit dat een goede CO2 meter tussen de vijf en de zeven jaar mee kan en gedurende deze best lange periode een goede en nauwkeurige meting biedt.

Check de productinformatie voor een indicatie van de houdbaarheid van een CO2 meter

Het is een gegeven dat een CO2 meter de luchtkwaliteit prima kan monitoren. De sensor kan zeer nauwkeurig weergeven wat de CO2 concentratie in een bepaalde ruimte is. De CO2 meter geeft dit overigens aan in parts per million, ofwel deeltjes per miljoen. De sensor geldt als het belangrijkste onderdeel van de CO2 meter. De sensor is uitermate gevoelig, precies de reden ook dat er dergelijke nauwkeurige metingen uitgevoerd kunnen worden. Het verschilt per type CO2 meter en van sensor tot sensor wat de exacte levensduur van een CO2 meter is. Gemiddeld genomen ligt de houdbaarheid dus ergens tussen de vijf en de zeven jaar Er zijn echter voorbeelden genoeg van CO2 meters die wel tien jaar mee kunnen. Je kan prima de productinformatie bekijken. Daar staat vaak wel een indicatie van de houdbaarheid van de meter aangegeven.

De rol van de CO2 meter is steeds belangijker geworden en wordt waarschijnlijk nog veel belangrijker

Ondertussen is de rol van een CO2 meter steeds belangrijker geworden. En wellicht zal deze meter in de toekomst nóg veel belangrijker worden. Wanneer de CO2 meter een sterk verontreinigde lucht waarneemt, dan zal er een duidelijk signaal afgegeven worden. Dat is dan meteen ook het signaal om handelend op te treden. Ondertussen zijn CO2 meters in België al verplicht in de horeca en schoollokalen. In Nederland is dat niet het geval. Nog niet althans.

Wacht niet te lang met het vervangen van een CO2 meter

Over de houdbaarheid van een CO2 meter gesproken. De meter zal niet alleen aangeven als de luchtkwaliteit niet in orde is, dat doet het ook als het einde van de levensduur van de sensor dan toch in zicht komt. Mocht je een melding krijgen, dan doe je er zeer verstandig aan om de CO2 meter meteen vervangen. Voor je te maken krijgt met een niet langer goed functionerende meter. Want daar zit uiteraard niemand op te wachten. Een goede CO2 meter geeft een zeer nauwkeurige aanduiding van de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht in een bepaalde ruimte. Een CO2 meter heb je in verschillende uitvoeringen en dus met verschillende alarmsignalen en met een verschillende houdbaarheid.
Terug naar blog