Hoe betrouwbaar is een CO2 meter?

Hoe betrouwbaar is een CO2 meter?

Wanneer je een CO2 meter aanschaft, wil je uiteraard een betrouwbare CO2 meter kopen. Op de blauwe ogen van de leveranciers afgaand, is elke CO2 meter die je kan kopen zeer goed en uiteraard ook enorm betrouwbaar. Het gros van de meters is betrouwbaar. Toch is het belangrijk goed op te letten als je een betrouwbare CO2 meter wilt kopen. Want als je besluit een CO2 meter te kopen, dan heb je tegenwoordig vele opties. Key is dat jij je altijd goed laat voorlichten in de zoektocht naar een betrouwbare CO2 meter.

Check of sprake is van een CO2 meter die voldoet aan de gestelde eisen en normen

Vooropgesteld; er zijn richtlijnen opgesteld waaraan een CO2 meter moet voldoen. Op de productinformatie kun je nalezen of je te maken hebt met een gecertificeerde meter. Is dat het geval, dan kun je ervan uitgaan dat je te maken hebt met een betrouwbare CO2 meter. Wanneer je een goede en betrouwbare CO2 meter koopt, dan koop je een meter die de luchtkwaliteit voortdurend monitort. De meeste CO2 meters werken op stroom maar er zijn ook opties die werken met een accu. Als de metingen enorm belangrijk zijn is het verstandig om te kiezen voor een CO2 meter met een accu, hierdoor heb je de zekerheid dat het blijft werken ook wanneer bijvoorbeeld de stroom is uitgevallen.

De mate van betrouwbaarheid hangt ook zeker af van de plaats die jij de meter geeft

De mate van betrouwbaarheid van een CO2 meter hangt ook sterk af van de positionering. In het beste geval kies je voor een CO2 meter met een ruim meetbereik, met bij voorkeur tussen de tweeduizend en vijfduizend Parts Per Million(PPM). Dit doe je zeker als je de CO2 meter plaatst in een ruimte waar gedurende een langere periode meerdere mensen verblijven. Juist in dergelijke ruimtes kunnen de waardes snel oplopen en is een CO2 meter zeer gewenst.

Check of de meetfout van de CO2 meter niet al te groot is

Wat je zeker ook moet doen is checken of de meetfout niet al te groot is. Zeker als sprake is van lagere waarden, mag de meetfout niet groter zijn dan 10 procent. Goed om te onthouden en goed om dit te controleren bij de aankoop en tijdens het plaatsen van de CO2 meter. Wil je steeds met een betrouwbare CO2 meter werken, dan is de positie die jij de CO2 meter geeft ook erg belangrijk. Het is altijd belangrijk om de CO2 meter tenminste op anderhalve meter afstand van een open raam te plaatsen, zoals dit ook geldt voor een open deur, een verwarmingselement of een ventilatiesysteem. Alleen dan blijven de waardes van de CO2 meter betrouwbaar.

Krijg je een waarschuwing wanneer sprake is van een slechte luchtkwaliteit?

Uiteraard kijk je ook naar het alarmsysteem waarover de CO2 meter beschikt. Natuurlijk wil je dat jouw betrouwbare CO2 meter je waarschuwt wanneer er sprake is van een ongezonde luchtkwaliteit. Dat alarmeren kan op verschillende manieren. Wil je middels een geluidssignaal gewaarschuwd worden, check dan of de CO2 meter zo ingesteld is. Er zijn namelijk ook meters die bij een te hoog gehalte aan koolstofdioxide een SMS of een e-mail sturen. In bepaalde gevallen kan dit minder praktisch zijn.

Kies voor een CO2 meter met een eigen datasysteem

Het uitvallen van internet kan ook roet in het eten gooien. Het is dan in het kader van de betrouwbaarheid belangrijk dat de waarden wel gemeten blijven worden. In dat kader doe je er verstandig aan om een CO2 meter te kopen die een eigen datasysteem heeft en de waardes dus opslaat. In dat kader dien je er wel rekening mee te houden dat er soms weer bepaalde software noodzakelijk is om de gegevens uit te kunnen lezen, iets dat niet op alle computersystemen mogelijk is. Vaak staat de waarde aangegeven op het display, soms kun je de waardes ook via een app uitlezen. Toch is het wel aan te raden om voor een CO2 meter met een eigen datasysteem te kiezen. Dan kun je de waardes namelijk over een langere periode goed in de gaten houden en daar vervolgens naar handelen.
Terug naar blog